Спектакълът 'Медиум': Метаморфози, еротика и транс от остров Ява

ОFFNews 14 февруари 2019 в 13:40 1680 0

„Медиум“ е модерен прочит на индонезийския културен феномен ленгер – древен еротичен танц от остров Ява. Соловият спектакъл на хореографа Рианто ще бъде показан пред българска публика на международния фестивал ONE DANCE WEEK в Пловдив на 22 септември, 19.00 ч. в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив.

Индонезийският артист се преобразява едновременно в принцеса, войн и птица. Тялото му е прожекционен екран на състояния, идентичности и метаморфози. Влиза в женските и мъжките роли подобно на традиционните изпълнители на ленгер, които по правило са мъже. Но Рианто развива ритуалния танц за плодородие и сила с нова експресивност на движенията, подсилена от въздействащите вокали и музиката на екзотичните инструменти на живо. Образите му събират разделенията на мъжко и женско, обичай и религия, самокронтрол над възприятията и транс.

„Медиум“ е първият самостоятелен спектакъл на хореографа, изгряваща звезда в съвременните изпълнителски изкуства.
Рианто е роден през 1981 г. в провинция Банюмас, северозападната част на остров Ява, Индонезия. Изучава традиционните явански танци от дете и специализира ленгер. През 2003 г. основава в Токио компания за класически явански танц. Работи с големи имена като британския хореограф Акрам Кам и Чой Ка Фаи от Сингапур.

„Медиум“ гостува в България с подкрепата на посолството на Индонезия в България и Агенцията за креативна икономика (Bekraf) на Индонезия.

Спектакълът е част от разширената програма на 12-ото издание на фестивала за съвременен танц ONE DANCE WEEK през септември и октомври и от календара на събитията на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Билетите за „Медиум“ се продават онлайн в системата на EpayGo.bg и на касите на EasyPay. До 15 март промоционална им цена е 15 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови