Специална награда на името на доц. д-р Вероника Вълканова връчиха във Велики Преслав

ОFFNews 20 април 2019 в 09:00 3276 0

Вицепрезидентът Илияна Йотова връчи наградите на отличените участници във второто издание на Международен културен форум “Велики Преслав-история на цял един народ”. Основната цел на форума е популяризиране и утвърждаване културно-историческото наследство на България и приноса ни за развитието на европейската и световна култура.

„Конкурсът на инициативния комитет и на децата увлече връстниците им от съботно-неделните училища – така естествено се свързват българските деца у нас и по света, заедно пишат, рисуват и черпят вдъхновение от нашата, обща история“, отбеляза Илияна Йотова, като цитира думи от част от есетата: „Само обединени ние, българите, можем да бъдем велики като предците ни.“

Вицепрезидентът благодари на инициативния комитет и на всички съпричастни към провеждането на културния форум. Илияна Йотова удостои Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ с плакет на вицепрезидента, защото идеята за конкурса за прослава на хилядолетната българска история, писменост и култура се ражда през 2017 г. и е на тогавашния 3 А клас и г-жа Славка Савова.

Тази година в състезанието се включиха над 430 деца и ученици от 6 до 19 години с литературно творчество и художествени творби, като 100 от тях бяха отличени. 

Те бяха оценявани от комисия, начело с проф. Евгений Сачев и членове професорите Веселин Панайотов, и Валери Чакалов, доц. Валентин Кулев, Женя Железова, Румяна Митева и директора на Археологическия музей Пламен Славов.

Наградите в определените три възрастови групи са грамота и медал или статуетка, парична награда, книги. Наградените творби ще участват в открита изложба. Ще бъде издаден диск и алманах с произведения, които ще бъдат предоставени на българските училища у нас и в чужбина.

Към призовете тази година има парична награда и специални отличия, учредени на името на доц. д-р Вероника Вълканова от нейни приятели и колеги.

Доц. д-р Вероника Вълканова е български педагог, психолог и преподавател, автор на десетки публикации у нас и в чужбина и един от създателите на специалността Педагогика на масовата и художествената комуникация във ФНОИ на СУ „Св. Кл. Охридски“. На името на доц. Вълканова е учредена и  годишна стипендия, която се дава за високи постижения и отличен успех на студенти от специалността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови