"Спомените им и след това" - пърформънс, книга и фантазия

OFFNews 17 май 2017 в 13:33 5517 0

Дългоочакваната премиера на книгата "Спомените им и след това" (изд. "Лексикон") ще бъде на 20 май (събота) в столичния бар "Петък" от 19 часа.

Премиерата ще започне с пърформънс по идея на режисьора Марий Росен с актьорите Ана Вълчанова, Елена Телбис, Лилия Гелева, Боряна Пенева, Милко Йовчев.

"Спомените им и след това" е концептуален проект от младите за младите и носи отговорите, които всеки младеж и девойка търсят. 

Книгата, която разказва за живота на чуждите и собствените спомени, е събрала в себе си текстовете на младия режисьор от НАТФИЗ Димитрис Георгиев. Идеята му е вдъхновена от илюстрациите на художничката Александра Георгиева.

Книгата е обагрена и със спомените на Галин Стоев, Стефан Икога, Калоян Праматаров, Илиян Любомиров, Иван Димитров, Ясен Василев, Мартин Колев, Димитър Николов, Мариан Бозуков, Марий Росен, Маргита Гошева, Гергана Тодева, Радослав Чичев и Стефан Иванов.

От утре, 18.05., можете да намерите книгата "Спомените им и след това" в книжарниците.

Какво се крие в спомените?

Те ли търсят теб, или ти търсиш тях?

Кой участва в спомените - лица от миналото или хора от настоящото?

Една прелюдия към свят, лутащ се между реалност и фантазия. Илюстрациите на младата художничка Александра Георгиева и еклектичните текстове на режисьора Димитрис Георгиев ще ви накарат да изживеете най-интимните си моменти и да се докоснете до юношеските въжделения и скритите чувства на илюстрациите, които търсят своите спомени. А след това ще сте готови да тръгнете по обратния път - за да видите как спомените на някои от най-популярните ни поети, актьори, режисьори и писатели са намерили своите черно - бели изображения и застават пред вас - с истории, които крият неизказаното, затворено в съзнанието.

Проектът е достигнал до 18 хиляди души посредством социалните мрежи.

"Очертава се да бъде едно от най-чаканите арт събития в столицата, което да открие официално настъпването на летния сезон", разкриха авторите на концептуалния проект. В тяхна подкрепа книгата е привлякла 14 от най-популярните арт имена у нас.

Първата част е писана от младия режисьор Димитрис Георгиев. Неговите текстове следват налагащата се тенденция в модерното изкуство - еклектично писане с елементи на различни жанрове - поезия, сюрреалистични фантазии, импресии. Тези "спомени" представляват мислите на един юноша с богата душевност, който върви сам по пътя в опознаването на емоциите си. Важно е да се отбележи, че това не са негови конкретни спомени - това са спомени на илюстрациите, вдъхновени от лични преживявания на автора.

Втората част е компилация на известни имена в българското изкуство, които са подарили по една своя творба, писана специално за книгата. По нея Александра е направила и илюстрациите.

А ето и кои са те:

Галин Стоев е българският режисьор, оглавил Националният театър в Тулуза само преди месец. От години живее и твори във Франция, където неговият "Тартюф" в "Комеди франсез" бе определен като събитие в културния свят от най-претенциозните критици в родината на Молиер.

Казват, че странностите отиват на режисьора Марий Росен повече от любимия му пуловер. Сред иновацията и експериментиката в работата си по пърформанси и постановки, в душата му неизменно остава достатъчно място за музиката и поезията, които карат и мракът да свети.

Стефан Иванов е поетът зад псевдонима Сив Анов, който през 2003 година издава "4 секунди Лилаво". Декада по-късно той е сред най-забележителните имена в българската съвременна литература, като се изявява във всички сфери на качественото писане.

Стефан Икога е лошото момче в лиричното писане. Скандални комбинации от думи, които предизвикат противоречиви чувства и силни емоции го карат да се определя като лесен за мразене и същевременно любимец на публиката.

"Поет на портрет" е най-точното описание за младия драматург и писател Иван Димитров. Верен на класиката и лиричните комбинации, пиесите му носят награда след награда, а стихосбирките му остават висока летва в съвременното творчество.

Ясен Василев е момчето, което за две години си направи колекция от литературни награди - цели 22 броя и Голямата награда на публиката на фестивала "София: Поетики". Ярък представител на съвременното изкуство у нас - поет, писател, драматург по призвание и авантюрист, и откривател на интересни места и хора по рождение.

Мартин Колев е от хората, с които пътувате по страниците на книгите му. Истински приключенец в думите и авантюрист в стила, той е от майсторите разказвачи на кратки истории с неочакван край.

Калоян Праматаров - археологът с усет за поезия и ритъм, чиято душа търсим някъде в латвийската култура, езическата митология и народния фолклор. Едно от ненатрапващите се имена в съвременната българска литература и носител на редица литературни награди.

Илиян Любомиров - палавото дете на съвременната българска поезия и мисионер за разпространението на книжнината сред младите. "Спомените им и след това" нямаше е същата без характерния му и силно въздействащ еротичен замах с писалката, оставящ вкус на младост и лято.

Името на Димитър Николов е сред най-споменаваните на българската театрална сцена напоследък. Макар с шеметна главна роля в постановката на Мариус Куркински "Синята птица", младият актьор все още не мечтае за слава, но пък продължава да пише стихове и да върви към мечтата си да изиграе нещо по Шекспир.

Един артист, за който безрезервната любов е в центъра на света - Мариан Бозуков, който продължава в търсенето на друг смисъл. Буди се нощем, не може да диша и хваща химикала, за да заключи най-съкровените си сънища в думи.

Доскоро наричаха Маргита Гошева бутикова актриса от елитната селекция на "Сфумато", но след филмите "Урок" и "Слава" се превърна в едно от най-популярните филмови лица напоследък. Носителка на признания и награди от Анже (Франция) и Вилнюс (Литва) и събрала ласкавите отзиви от изданията "Ню Йорк Таймс" и "Холивуд рипортър", Маргита разказва по свой начин за "Спомените им и след това".

Режисьорът Гергана Тодева, позната като арт бунтарката в гилдията и безкомпромисен оратор, остава един от най-забележителните артисти на новото време. С характерен сложен словоред и многопластови внушения са изпълнени и текстовете ѝ, които пише в сюблимни моменти. Един от тях може да откриете само в тази книга.

Известен е като един от най-фините и деликатни млади поети у нас. Текстовете на Радослав Чичев носят привкус на сумрак и видения, които съпровождат човека в битието му. Философията му за екзистенциалните теми отвежда до нови заключения за любовта, света, радостта и съществуването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови