Среща със създателя на So Independent Жана Караиванова на прожекцията на "Отражения"

OFFNews 29 октомври 2018 в 11:12 2020 0

Всички киномани и любители на старото българско кино могат да гледат „Отражения" на голям екран на 31 октомври в 18:15 часа в Дом на киното. Българската драма от 1982 г. е на режисьора Румяна Петкова, по сценарий на Невелина Попова и стихове на Петя Дубарова.

Главната роля на Мая във филма изиграва Жана Караиванова, която заедно с режисьора Румяна Петкова ще бъде специален гост на прожекцията на филма в сряда.

Жана Караиванова е създателят на So Independent и дълги години беше творчески директор на единствения по рода си фестивал на независимото кино. От 2017 г. е Жана Караиванова е директор на Националния филмов център (НФЦ).

Жана Караиванова завършва актьорско майсторство и през 80-те, и 90-те години е актриса в трупата на Народния театър. В биографията си има 17 игрални филма. Освен създател на So Independent, тя е основател на Фондация за българо-американски културен обмен и на единствения Фестивал на българското кино в Ню Йорк.

"Отражение" е дебютният игрален филм на режисьора Румяна Петкова, която само преди няколко седмици отбеляза своя 70-годишен юбилей. Със самата си поява филмът събира възторга и възхищението на тогавашното младо поколение. Този неин първи игрален филм очертава контурите на цялото й творчество – неизменно обърнато към настоящето, към съвременността, към болките и радостите на отделния човек.

Румяна Петкова завършва „Кино и телевизионна режисура" в Москва, а по-късно с филмите си у нас печели множество награди. За своя игрален филм в 4 части „Гори, гори огънче" тя получава наградата на критиката на Националния кинофестивал във Варна, а за игралния си филм „Разговор с птици" е отличена с наградата „Лив Улман" в Чикаго.

Повече за киното, театъра и фестивалното изкуство, можете да научите от Румяна Петкова и Жана Караиванова преди прожекцията на „Отражения" на 31 октомври в 18:15 часа в Дом на киното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови