Стената на Тръмп и бежанският лагер "Джунглата" на изложба в Двореца

Невена Илиева 19 май 2017 в 17:00 4935 0

Инсталация със станалата прословута стена на Доналд Тръмп между Мексико и САЩ, снимки от вече разрушения бежански лагер "Джунглата" и фотографии, заснети на първата годишнина на независимостта на Косово, са част от изложбата "Палат Потьомкин"в Националната галерия "Двореца".

Изложбата е фокусирана върху съвременното френско изкуство на артисти, номинирани или носители на наградата на фондация "Рикар", която цели да популяризира френското изкуство. 

Куратор на изложбата обаче е българин - Емил Урумов, който е завършил Сорбоната в Париж и от години твори във Франция. 10-те произведения са подбрани, за да покажат взаимовръзката между изкуството и предизвикателствата на съвременното общество. 

Една от най-интересните инсталации е свързана с дълго обсъжданата стена по границата между Мексико и САЩ на президента Доналд Тръмп. Авторът на краткия филм, който се прожектира постоянно в една от залите на "Двореца", "Аs the Coyote Flies" или в превод "Както лети койотът" заснема с дрон стената между Мексико и САЩ от единадесет географски точки. 

"Всъщност авторът показва, че пейзажът от двете страни на границата е доста различен", разказва Урумов и допълва, че думата "койот" е жаргонното наименование за мексиканските мигранти от страна на трафикантите. 

Дейността на фотографа Брюно Сералонг пък дава един по-различен и критичен поглед върху медийния образ на най-нашумелите теми в днешни дни. Несъмнено една такава, особено във Франция, е темата за бежанците. Сералонг решава да заснеме развитието на един от най-известните бежански лагери във Франция - този близо до град Кале, който бива наричан "Джунглата". Високата престъпност, липсата на полиция, мръсотията и болестите съпътстват живота на бежанците там. Фотографът заснема живота там от 2006 г. до разрушаването му през 2016 г., давайки едно "по-човешко" измерение на темата. Част от снимките в "Серия Кале" са изложени в Националната галерия.


Снимка: Брюно Сералонг

Сред произведенията на френските артисти има и едно българско. "Under Deconstruction" е модерна инсталация от строителни каски, подредени съвършено добре в редици. Те символизират каските многото различни каски, които според автора Стефан Николаев, са преминали през Балканите, визирайки каските на военните. 

Снимка: Ricar Bulgaria

Произведението е представено за първи път през 2002 г. на биеналето в Цетине, Черна гора, от 47-годишния Николаев. 

Тези и останалите произведения от изложбата на съвременно изкуство може да видите в периода 19 май - 20 август. По време на експозицията ще бъдат организирани различни пърформанси и разговори с артисти. 

Повече информация и програма на събитието може да видите тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови