Стоянка Мутафова на 97 г., празнува 70 години на сцена в НДК

OFFNews 02 февруари 2019 в 07:52 3550 0

Стоянка Мутафова навършва 97 г. днес и ще празнува със спектакъла “Стоянка Мутафова - 70 години на сцена” в зала 1 на НДК. 

Специално участие в юбилейния спектакъл, който ще водят Аня Пенчева и Кирил Ефремов, ще вземат Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Мария Сапунджиева, Виктор Калев, Любо Нейков, Ненчо Илчев, Албена Павлова, “Тоника Домини”, и още от най-големите звезди на родната театрална и музикална сцена, а няма да липсват и изненади.

С изключителна енергия, винаги с усмивка на лице и страхотно чувство за хумор, Стоянка Мутафова продължава да е на сцена и до днес. "Кралицата на българската комедия", както я описва Ройтерс, има в актива си изключително богата палитра от роли.

Първата й е още от 1945 г., когато играе прислужница в пиеса на Молиер. Завършва класическа филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Държавна театрална школа в София. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. е в Народния театър. Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър “Алеко Константинов”, където работи от 1956 г.

Магнетична и безкрайно талантлива тя приковава вниманието на публиката “на мига” щом стъпи на сцената и напълно заслужено печели любовта й, както в театъра така и на екрана. Стоянка Мутафова участва в много от емблематичните български филми като: “Специалист по всичко”, “Любимец 13”, “Топло”, “Бялата стая”, “Кит”, “Езоп” и други. 

Уважавана и обичана, тя успява да вдъхнови поколения български артисти да тръгнат по пътя на театъра и киното. 

OFFNews честити празника на великата актриса Стоянка Мутафова!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови