Столове, маршрут от букви, килим от рози - с кои културни проекти ще се рекламираме за Председателството

OFFNews 12 декември 2017 в 11:09 4053 0

Снимка Pexel

Какви проекти ще финансира Националният фонд "Култура" към едноименното министерство по време на българското председателство на ЕС.

В списъка с одобрените проекти има озадачаващи "задания" като представяне на стола като символ (?!), маршрут "Скритите букви" (който ще свърза всяка буква от азбуката ни с културен обект) и книга (?!) и други.

Случаят бе забелязан и огласен от общинския съветник от СОС Венци Мицов. Той отбелязва, че отказ за финансиране са получили много филхармонии, театри, както и одобрен в 7 държави проект на българския аниматор с "Оскар" Тео Ушев. Става въпрос за неговата "Симфонична анимация" - анимационен кино-концерт на най-разпознавамеите български артисти в световен мащаб. Проектът не е финансиран, тъй като според журито се свежда до популяризиране на само една творческа личност. За сметка на това например е одобрен джаз концерт на "Ева квартет" за откриване на улица на занаятите, на която ще се изработват мартеници и ще се правят баджове с калиграфски надписи на кирилица. За целта са отделени 53 хил. лева. Отказан е обаче проект на Теодосий Спасов за съвемстен концерт с големи европейски джаз изпълнители.

Сред получилите финансиране за 40 хил. лева е проект "Скритите букви", който предвижда създаване на оригинален културен и литературен маршрут, свързващ 30-те букви от българската азбука с 30 от най-знаковите места в София и 30 произведения от съвременната българска литература.

Прооект на име "Столът като символ" е убедил журито, че си заслужава чрез стола да се представи влиянието на европейския дизайн и архитектура в следосвобожденска България. Това ще се случи в няколко изложби на обща стойност 20 000 лева.

Одобрение е получил и проект, който представлява бг версия на прочутия цветен килим в Брюксел. Тук килимът ще е от рози и ще е пред НДК. Събитието ще завърши с концерт пред Народния театър, а общото финансиране е 38 700 лева.

Сред одобрените са още:

- Фолклорен танцов спектакъл "Земята на Орфей", който ще бъде представен в Пловдив. (31 000 лева)

- Международен фестивал на поезията "Орфей" - Пловдив 2018

- Интерактивни театрални псотановки на "Сфумато" (36 000 лева)

- Стената на надеждата - в Пловдив. Хора ще изписват желанията си върху глинени плочки, с които после ще се изгради карта на Европа.

- Аудиопоредица за скритите тайни и градски легенди на София. Тя разказва например кой е аавтор на първите софийски графити и на крилатата фраза “Винаги някой някъде реже нещо с флекс”? Кое е “Софийското море”? Епизодите ще се публикуват веднъж месечно и ще са достъпни за безплатно слушане и сваляне през сайта на проекта и QR кодове из града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови