Световният театър идва в София (филм на Искра Ангелова)

„Истории за доброто“ се осъществява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство“. - www.activecitizensfund.bg

Рени Петрова 30 септември 2022 в 19:35 6141 0

Представлението MAY B е легендарно и се играе 40 години

"Световен театър в София" е кауза. Фестивалът във Варна възникна през далечната 199 3г. Тогава беше първото издание. Първите три години той беше просто български фестивал с български продукции. А след 1995-1996 година с Цветана Манева - известната българска актриса, бяхме избрани да поемем артистичното и оперативно ръководство на този фестивал. И ние си поставихме за цел да го превърнем в международен.

Това разказва Николай Йорданов, именит български тетрал, критик и преподавател, за фестивала Световен театър в София и тазгодишното му издание във филма на Искра Ангелова. 

Фестивалът се разрасна. Случи се така, че в един момент имахме една много хубава среща с г-жа Фандъкова (Йорданка Фандъкова - кмет на София), тогава тя беше заместник кмет. Тя подаде ръка и започна инициативата "Световен театър София". Това се случи през 2007 г., допълва той. 

Така платформата става  автономна: "Световен театър София" и Фестивалът "Варненско лято" имат една двойна линия в представянето на чуждите продукции. От една страна ние искаме да показваме неща, които по ред причини, включително и идеологическа преди 1989 г. българската публика не е преживяла. Причините са много, разбира се. И финансови, и технически. Но в крайна сметка ние искаме да показваме големите имена от европейската сцена", казва Николай Йорданов. 

"Световен театър в София" e платформа за представяне на международни театрални и танцови продукции, която Фондация "VIA FEST" организира съвместно със Столична община от 2007 г. Тя се стреми да покаже водещи имена и тенденции в театъра по света. Нейната селекция включва събития от програмата на Международния театрален фестивал "Варненско лято", но и спектакли, поканени специално за София. 

За постигането на своите цели "Световен театър в София" разчита на партньорство с български и чужди неправителствени организации, на сътрудничество с културни центрове и включване в международни програми, на спонсорство и дарителство. Съюзът на артистите в България е постоянен партньор на Фондацията в осъществяването на нейната дейност, а Фондация „Америка за България” от 2010 г. има решаващо значение за реализирането на множество международни проекти. В досегашните си издания подкрепа за гостуването на чуждите трупи в София са оказвали Министерство на културата, Британски съвет, Институт Сервантес, Гьоте институт, Полски институт, Италиански културен институт, Чешки център, Австрийско посолство и др. От 2011 г. платформата е част от Културния календар на град София.

"Отне ни малко повече от два месеца, за да се подготвим. Мисля, че е достатъчно. Вече започнахме да създаваме нещо конкретно. (...) Чувствам се страхотно, защото българските актьори са отворени, отдадени са и най-важното - наистина се интересуват от това, което правим", разказва световната звезда Йерней Лоренци - режисьорът, който поставя "Орфей" в Народния театър.

Препълнената зала на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ видя едно от представленията, белязали съвременния танц – “MAY BE” на хореографката Маги Марен. Това се случи благодарение на платформата Световен театър в София. Френския хореограф чилиец Юлис Алварез разказа как се е запознал с Маги Марен във Франция и как се създават представленията. 

„Този документ е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация „Офф медия“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.“
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови