Световноизвестният гръцки скулптор Такис почина на 93 години

OFFNews 09 август 2019 в 15:35 3025 0

Снимка wikiart.org

Гръцкият скулптор Такис, чието кинетично изкуство е ценено в музеите по цял свят вече 70 години, почина днес на 93-годишна възраст, предаде Ройтерс, позовавайки се на неговата фондация.

Такис ​​(или Панайотис Василакис) е роден в Атина през 1925 година, Такис ​​е самоук художник, който се премества в Париж през 1954 г. и става ключова фигура в художествените и литературните среди на Париж, Лондон и Ню Йорк. Неговите изобретения му спечелват възхищението на международния авангард, включително и на Марсел Дюшан.

Такис ​​е начело на кинетичното изкуство и въвежда нови форми на скулптура, живопис и музикални структури, за да впрегне и използва невидимите природни сили. През цялата си кариера той произвежда скулптури, подобни на антени, наречени „Сигнали“ - тънки, гъвкави стълбове, покрити с намерени предмети или електрически светлини, които нежно се люшкат в отговор на заобикалящата ги среда. Идеята му за тези произведения се появява, докато чака на гарата в Кале, заобиколен от „чудовищни ​​очи“, които пристигат и си заминават в „джунгла от желязо“.

В края на 50-те години Такис ​​става все по-очарован от радарите и започва да изследва магнетизма като начин да преоткрие скулптурата. През 1960 г. той създава ефемерната акция „Невъзможното - човек в космоса“, в която провесил поета Синклер Бейлис във въздуха през система от магнити, докато рецитирал поемата „Магнитен манифест“.

Такис ​​е експерт в манипулирането на електроника и механични компоненти, с които изгражда напрежение в своето изкуство - в  „Magnetic Fields“ магнитните махала задействат движението на почти сто скулптури, а в „Magnetic Wall 9 (Red)“, абстрактните елементи се носят върху повърхността на ярко червено платно

Галерията за модерно изкуство Тейт в Лондон в момента представя самостоятелна изложба на негови творби.

"Повече от 70 години Такис бе пионер, творец, чието детско любопитство за силите на вселената никога не се изчерпа", коментира министърът на културата на Гърция Лина Мендони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови