Световноизвестните театрали от Cheek by Jowl гостуват на Народния театър с лекция

Режисьорът Деклан Донелан и сценографът Ник Ормерод ще представят своя метод

Искра Ангелова 20 ноември 2022 в 13:35 1365 0

Снимка Screenshot на сайта на Cheek by jowl

"Мяра за мяра"

Никога няма да забравим тяхното представление "Както ви харесва" по Шекспир, което сме гледали през 1994 г. в Народния театър! Идването на двамата е огромна новина. Световноизвестното театрално дуо - режисьорът Деклан Донелан и сценографът Ник Ормерод - гостува утре на Народния театър. Двамата са създатели на легендарната британска театрална компания Cheek by Jowl и нейни артистични директори и до днес.

През 2012 г. Ник Ормерод и Деклан Донелан дебютират и в игралното кино с филма „Бел ами“, на който са сърежисьори. В него участват актьорите Ума Търман, Кристин Скот Томас, Кристина Ричи и Робърт Патисън.

Срещата ще бъде модерирана от театралния режисьор Младен Алексиев. В разговор с него те ще представят основните практически понятия в своя постановъчен метод, изкристализирали по време на дългогодишната им практика. Именно нея те обобщават в съвместния си подкаст от няколко сезона и горещо молят всички присъстващи да се запознаят с него или с част от него преди срещата, за да се докоснат до начина им на мислене и да се получи един жив и съществен разговор, допълват от Народния театър.

"Всъщност, бих казал, че предстоящият разговор не може да бъде резюмиран. Ще говорим за конкретни принципи, които формулирахме за себе си в течение на годините и са ни от полза. Но полезно не значи вярно. Поради това ние винаги говорим без сценарий и си бъбрим за нещата, които вече сме засегнали в епизодите на подкаста ни. Но да се върнем на въпроса: „За какво ще говорим?“. Нашият отговор е: „За широк спектър от неща, които се оказаха полезни за нас, когато създаваме театър и които често са неочаквано философски. Но тези неща не могат да се сведат до прости изречения. Не могат да бъдат „обяснени“ или пък „разбрани“, понеже самите ние не ги разбираме. Те просто ни „преследват“. И това „преследване“ се оказа много полезно“, казва Деклан Донелан.

Книгата на Деклан Донелан - „Актьорът и мишената“, излиза за пръв път през 1999 г. и оттогава е преведена на над 15 езика. Българският превод на книгата е издаден през 2008 година от издателство „Валентин Траянов“.

Театралната компания Cheek by Jowl е гостувала в България два пъти. Първият път е през 1987 г. със спектакъла „Дванайсета нощ“ от Уилям Шекспир, след това - през 1994 г. с „Както ви харесва“, представен на сцената на Народния театър. През 2008 г. Международният театрален фестивал „Варненско лято“ и платформата „Световен театър в София“ представят френската постановка на „Андромаха“ от Расин, създадена от Деклан Донелан година по-рано в театъра на Питър Брук - „Буф дю Нор“ в Париж.

Като театрален режисьор, Деклан Донелан често поставя Шекспир, но също така е и автор на първите английски представления по текстове на европейски писатели и драматурзи като Расин, Корней, Лесинг и Островски. Освен за Cheek by Jowl, той създава представления и за театрални фестивали по света като тези в Авиньон и Залцбург. Работи с „Мали драма театър“ в Санкт Петербург, театър „Пиколо“ в Милано. Поставя и балетите „Ромео и Жулиета“ и „Хамлет“ - в Болшой театър, в Москва.

Деклан Донелан е носител на четири награди „Лорънс Оливие“, на „Златен лъв“ от Венецианското биенале, на международната награда „Станиславски“. Съвместно с Ник Ормерод са удостоени с почетния Орден на британската империя.

Ник Ормерод е автор на сценографията на множество продукции на Cheek By Jowl, както и за спектакли в Националния театър на Великобритания, Кралския Шекспиров театър, Английската национална опера, театър „Пиколо“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови