Така се прави: Кристо отлага проекта си в Париж, за да не безпокои гнездящите птички

OFFNews 12 юни 2019 в 19:37 5022 0

Снимка André Grossmann

Проект за опаковането на Триумфалната арка.

Опаковането на Триумфалната арка в Париж от световноизвестния артист Христо Явашев - Кристо се отменя от 6 до 19 април 2020 година за периода 19 септември - 4 октомври, съобщиха от официалната Фейсбук страница на художника.

Причината е да не се безпокоят керкенезите, които гнездят върху паметника точно през пролетта.

Арката ще бъде опакована в 25 000 квадратни метра сребърно-син плат, направен от полипропилен, и 7000 метра червено въже, които ще бъдат рециклирани след това.

Опаковането на Триумфалната арка ще бъде финансирано изцяло от артиста чрез продажбата на неговите работни скици, картини и модели свързани с работата му. За нея няма да бъде похарчена и стотинка държавни или общински средства, категорично се подчертава в прессъобщението.

През 1961 г., три години след като се срещат в Париж, Кристо и Жан-Клод започват да създават творби за публични места. Един от проектите им е опаковането на сгради. По онова време, Кристо, който е наел малка стаичка близо до Арката, прави кратко проучване за осъществяването на проект там - включително фотомонтаж от 1962 г. Сега, почти 60 години след първоначалната идея, творбата на артиста с български корени най-сетне ще види бял свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови