Тъжната сцена на 2019: Личностите, които загубихме

OFFNews 29 декември 2019 в 10:07 11935 0

Изминаващата година ни отне едни от най-любимите, колоритни и знакови личности от културата и изкуството. Все по-празна и тъжна остана културната сцена и у нас, и по света. 

Небесният оркестър се сдоби с най-ярките музиканти от своите жанрове. 

В първите дни на януари почина българският джазмен Димитър Симеонов-Мончо. Той е саксофонист, цигулар, диригент и първият преподавател по саксофон в Консерваторията. Оцелява при самолетната катастрофа през 1971 г., в която загива Паша Христова. 

Една от най-изявените пианистки в българското музикално изпълнителско изкуство - проф. Снежина Гълъбова, почина на 14 януари на близо 90-годишна възраст. Тя е сред най-високо ценените музиканти, с богата биография. Съпруга е на прочутия цигулар проф. Боян Лечев и майка на известния музикант Иван Лечев.

На 26 януари почина известният френски композитор и певец Мишел Льогран. Носителят на три награди "Оскар", на пет награди "Грами" и една "Златен глобус" си отиде на 86-годишна възраст. Работил е с велики артисти като Рей Чарлз, Жан Кокто, Франк Синатра, Шарл Трене и Едит Пиаф, Орсън Уелс.

През февруари известният сръбски певец Шабан Шаулич загина в автомобилна катастрофа. "Кралят на сръбската музика" почина на 67 години. Още като дете се увлича по пеенето, като негови любими изпълнители са Химзо Половина и Заим Имамович.  Преди да започне да се занимава с музика е тренирал футбол.

На 4 март фронтменът на Prodigy Кийт Флинт бе намерен мъртъв в дома си. Ексцентричният музикант почина на 49-годишна възраст. Prodigy е основана през 1990 година. Първата песен на Флинт със състава Prodigy беше Firestarter от 1996 г. След излизането на сингъла той се задържа три седмици в челната позиция на британската класация. По време на почти 25-годишната си история Prodigy продават над 25 милиона плочи по целия свят и са носители на множество награди, между които две награди "Брит" и пет на MTV. Номинирани са и за две награди "Грами".

През март, енигматичният рок идол Скот Уокър почина на 76 години. Уокър започва кариерата си през 60-те години на миналия век като вокалист на групата The Walker Brothers. Три от соловите му албуми достигат топ 10 в Обединеното Кралство. 

На 5 април вокалистът на Gravity Co Явор Захариев, почина в "Пирогов", след като бе намерен в безпомощно състояние в дома си.

На 7 юни почина прочутият пианист Доктор Джон. Той си отиде на 77-годишна възраст, покосен от инфаркт. Музикантът с истинско име Малкълм Джон Макребенак е познат с изявите си в различни жанрове - от блуса до поп музиката и от джаза до рокендрола. С дрезгавия си глас той стана един от символите на нюорлиънския стил, където се срещат психеделизмът на шейсетте години на миналия век с фънка от седемдесетте.

Обичаният български музикант Буги Барабата почина на 21 юли, една на 58 години. Буги Барабата е творчески псевдоним на Марио Събев. Роден е на 24 декември 1960 г. Основател е на „Бараби Блус Бенд“ и водещ в радио „Z-Rock“.

Известният като "Принцът на песента" мексикански изпълнител Хосе Хосе почина на 71 години през септември. Той е певец, автор на песни и актьор. Истинското му име е Хосе Ромуло Соса Ортис. Оглавява латиноамерикански музикални класации през 70-те години с песни като El Triste. По-големият успех идва през следващото десетилетие, а Secrets (1983) е сред най-популярните му албуми. Хосе Хосе издъхва в болница в Южна Флорида, САЩ, от рак на панкреаса.

Известният чешки певец Карел Гот си отиде на 80-годишна възраст на 2 октомври. През 2015 г. медиците откриха тумор на лимфните възли на Карел Гот. След сериозно едногодишно лечение той няколко пъти се опита да се върне на сцената и участва в концерти заедно с други чешки изпълнители.

На 7 октомври, на 80-годишна възраст, почина барабанистът и съосновател на легендарната група "Крийм" (Cream) Джинджър Бейкър. Той е сред белязалите историята на рок музиката барабанисти през миналия век заедно с Мич Мичъл от "Джими Хендрикс експериънс", Кийт Мун от "Ху" и Джон Бонам от "Лед цепелин".

На 12 октомври България загуби аристократа на джаза - Милчо Левиев. Маестрото почина на 81 години. Левиев завършва Държавната консерватория през 1960 г. Негови професори са Панчо Владигеров и Андрей Стоянов. Кариерата си започва в Пловдивския драматичен театър. Назначен е за диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966. От 1963 до 1968 г. работи като солист и диригент на Пловдивската и Софийската филхармония. Преподава в Южнокалифорнийския университет (University of Southern California) и майсторски клас в Нов български университет.

На 7 декември почина американският рапър Джус Уърлд (Juice Wrld). Той беше на 21 години.

На  9 декември почина легендата на българския рок  и основател на група "Акага" - Марин Панев.

През декември, след продължително боледуване, си отиде Мари Фредриксон. Вокалистката на „Роксет” бе диагностицирана с мозъчен тумор преди 17 години, но през 2011 тя отново се върна на сцената, но шест години по-късно прекратиха окончателно участията си. 

Кино и театралната сцена също  не бе пожалена през изминалата година, а България загуби най-легендарните си имена.

На 6 януари, едва на 48 години, си отиде чаровното момче на българското кино Иван Ласкин. Ласкин завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ през 1994 г. - в класа на професор Здравко Митков. Играл е на сцените на почти всички софийски театри, още като студент се помнят ролите му в Народния театър, МГТ „Зад канала“ и Театър „Българска армия“. От 1997 г. е актьор в Театър „Българска армия“. Има роли в десетки български игрални филми, сред които „Васко да Гама от село Рупча“, „Честна мускетарска“, „Вагнер“, „Хайка за вълци“, „Дунав мост“ и „Магьосници“, „Колобър“, „Наричаха ме чичо“, „Рут“, „Църква за вълци“, „Най-важните неща“, „Грях“, „Стъклената река“ и в над 20 европейски и американски продукции.

На 10 януари почина Николай Узунов. Актьорът почина на 73 години и остави след себе си ролите си в сериала "На всеки километър" и филмите "Зарево над Драва", "Иконостасът", "Отклонение" и "Дом за нашите деца" и др.

Създателят на мюзикъла "Аз пея под дъжда" Стенли Донън почина на 24 февруари. Сърдечен удар е причината за смъртта на 94-годишният режисьор, продуцент и хореограф. Донън е създател на най-много мюзикъли в историята на киното. Сред емблематичните му творби са "Аз пея под дъжда", "Седем невести за седем братя", "Кралска сватба". През 1998 година той получава "Оскар" за цялостен принос в развитието на киноизкуството.

На 4 март почина актьорът Люк Пери. 52-годишният актьор бе покосен от тежък инсулт. Люк Пери е известен с ролята си в сериала "Бевърли Хилс 90210" и "Петият елемент" на Люк Бесон. Той участва още в сериала "Ривърдейл", а последната му роля беше в най-новия филм на Куентин Тарантино "Имало едно време в Холивуд".

Легендарната режисьорка Аниес Варда, една от видните представителки на Новата вълна във френското кино, починала през март на 90-годишна възраст. Тя е първата жена, носител на почетната награда "Златна палма". Смятат я за единствената режисьорка във френската Нова вълна и най-често добавят името ѝ до Годар, Трюфо, Рене, Рьомер, Шаброл, Ривет и Жак Деми – автор на “Шербурските чадъри” и неин дългогодишен съпруг.

През пролетта, на 88-годишна възраст в Русия почина кинорежисьорът Георгий Данелия.Широка известност Данелия получава през 1964 г. след лирическата комедия „Аз крача из Москва“, през следващите години режисира сатирични филми като „Тридесет и три“, „Не тъгувай“, „съвсем пропаднал“, „Афоня“, „Мимино“, „Есенен маратон“, „Кин-дза-дза!“. Сценарист е на повечето свои филми, както и съавтор на „Джентълмени с късмет“, „Французин“ и „Привет от Чарли Тръбача“.

На 21 април, след кратко боледуване, почина голямата българска актриса Виолета Гиндева. Родена е на 14 юни 1946 г. в Сливен. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Желчо Мандаджиев във ВИТИЗ през 1968 г. Играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ Русе (1968 – 1969), Народен театър „Иван Вазов“ (1969 – 1971), Театър „София“ (1971 – 1974), Народен театър „Иван Вазов“ (1974 – 1993), Нов драматичен театър „Сълза и смях“ (от 1994). Директор на кафе-театъра в кафе-бар „София“ от 1998.

На 25 април почина Кен Керчевал, известен с ролята си на петролния магнат Клиф Барнс в популярния сериал "Далас". Кен Керчевал е роден на 12.07.1935 г. Започва кариерата, партнирайки на Дъстин Хофман в 1959 г. През 1962 прави дебюта си на Бродуей, а през 1966 г. започва да играе в телевизионни продукции. Актьорът почина на 83-годишна възраст.

На 74-годишна възраст почина актьорът Питър Мейхю, станал известен с ролята си на Чубака от поредицата "Междузвездни войни". Американският артист с английски корени е починал в дома си в щата Тексас на 30 април.

На същата дата почина и Джон Сингълтън. 51-годишният режисьор си отиде след неотдавна прекаран инсулт. Джон Сингълтън е роден на 6 януари 1968 г. в Лос Анджелис. Той беше първият афроамериканец и най-младият номиниран за награда "Оскар" за най-добър режисьор за филма "Момчета от квартала" през 1992 г. Тогава той беше на 24 години.

На 15 юни си отиде световноизвестният италиански режисьор Франко Дзефирели. Той е починал на 96-годишна възраст. Франко Дзефирели има две номинации за "Оскар" и е носител на наградите БАФТА и "Еми". Дзефирели е заснел над 30 филма. Дебютът му като режисьор е с филма „Укротяване на опърничавата“ през 1967 г. с Елизабет Тейлър и Ричард Бъртън.

Американският актьор Макс Райт, станал популярен с ролята си на Уили Танер в комедийния сериал „Алф”, си отиде на 26 юни 2019 г.

Американският актьор Камерън Бойс почина на 6 юли на 20-годишна възраст. Актьорският дебют на Камерън е във филма Mirrors ("Огледала"), но е най-известен с ролите си за Descendants ("Наследниците") на Disney и тв шоуто Jessie.

На 19 юли почина 75-годишният холандският актьор Рютгер Хауер, който изигра Рой Бати в прочутия филм от 1982 г. "Блейд Рънър", пише "Варайъти". Сред последните му роли са тези в "Град на греха" ("Sin City") и "Батман в началото" ("Batman Begins"). През годините е участвал и в редица филми на ужасите, като любимо превъплъщение е било това на вампир.

Отново през юли, на 88-годишна възраст, почина американският актьор от "Мъже в черно" Рип Торн.Торн е участвал в десетки филми и сериали, номиниран е за "Оскар" за ролята си във филма "Крос Крийк". Има 9 номинации за награда "Еми", като получава отличието през 1996 г. за ролята си в сериала "Шоуто на Лари Сандърс". 

През същия месец завинаги заглъхна гласът на Мини Маус. Американската актриса Ръси Тейлър, която в продължение на 30 години озвучаваше популярния анимационен герой Мини Маус, съпругата на Мики Маус, почина на 75-годишна възраст. Тя се омъжва за озвучителя на Мики Маус след 1977 година - Уейн Олуайн. Двамата сключват брак през 1991 година, който запазват в тайна. Двойката озвучители остава неразделна в живота, досущ като анимационните им герои. Уейн напуска този свят през 2009 година.

"Волният ездач" Питър Фонда, син на Хенри Фонда и брат на Джейн Фонда, почина на 79-годишна възраст през август. Прочува се с филма от 1969 г. "Волният ездач", в който участва заедно с Денис Хопър и Джак Никълсън. Фонда е продуцент и съавтор на сценария и е номиниран за награда "Оскар" на Американската филмова академия за най-добър оригинален сценарий.

На 12 октомври почина актьорът Робърт Форстър. Форстър почина в деня на световната премиера на последния филм, в който Форстър участва - "Ел Камино". Той си отиде от рак на 78-годишна възраст.

На 29 октомври, на 47-годишна възраст, почина актьорът Йосиф Шамли. Роден е на 2 януари 1972 г. в София. През 1994 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в първия клас на професор Здравко Митков. През 2003 г. специализира режисура в Нов български университет в класа на Леон Даниел. През 1995 г. получава Аскеер за ролята на Били Бибит в „Полет над кукувиче гнездо“. Зад гърба си Йосиф Шамли има десетки театрални и филмови роли.

На 8 ноември почина дългогодишният директор на Народния театър "Иван Вазов" Павел Васев. Павел Васев е български актьор, режисьор, заемал различни постове в управлението на българската култура: заместник-министър (1991), председател на Съюза на българските филмови дейци (1996-2000), административен директор на Народния театър (2000-2001), директор на българския културен институт в Москва, на Сатиричния театър „Алеко Константинов“ (2005-2008). От началото на 2009 г. е директор на Народния театър "Иван Вазов". Той е носител на национални и международни награди за документално кино, има отличия за професионална дейност и орден „Кирил и Методий“ - първа степен.

На 85 години почина актьорът проф. Васил Димитров. Един от доайените в театъра, уважаван актьор, режисьор и театрален педагог ни напусна на 21 ноември. Играл е в Драматичния театър „Адриана Будевска“ - Бургас (1958-1961), Младежкия театър (1961-1966), Нов драматичен театър „Сълза и смях“ (от 1966-), в Театър 199 и др. Член на СБФД и САБ.
Носител на множество награди, сред които Орден "Кирил и Методий" и др.

На 27 ноември, на 76-годишна възраст, почина обичният български актьор Стефан Данаилов. Той има над 150 роли в киното, театъра и телевизията, заслужил артист и народен артист, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство, министър на културата, избиран е за народен представител 6 пъти.

Няколко дни по-късно, на 6 декември, почина друга легенда на българския театър - Стоянка Мутафова. Емблематичната актриса си отиде на 97-годишна възраст. Играе в над 90 театрални постановки. Популярна с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

Американският кукловод Карол Спини, превъплътил се в Голямото пиле и Оскар Мърморкото в детския тв сериал "Улица Сезам", почина на 85-годишна възраст на 8 декември. Спини играеше ролите в "Улица Сезам" и ги озвучаваше от началото на програмата през 1969 г.

На 22 декември почина британският актьор Тони Бритън. "Чародеят", както го нарече дъщеря му, ни напусна на 95-годишна възраст. Бритън е роден през 1924 г. Служи в армията, известно време работи в завод, след което се увлича от театъра. Актьорът има много участия в игрални и телевизионни филми.

Изминалата година ни отне и едни от най-талантливите литературни пера

През месец май, на 63 години, си отиде изтъкнатият поет, преводач и литературен критик проф. Владимир Трендафилов. Роден във Варна през 1955 г. Завършва английска филология в Софийския държавен университет. Работи като редактор в издателство „Народна култура“ (1981-1983), преподава англо-български превод, английска стилистика и съвременна британска поезия в СУ „Св. Кл. Охридски“. 

Големият български поет Велин Георгиев почина на 85 години в нощта срещу 14 май. Ден преди кончината си авторът на 37 книги получи поредно признание - на 13 май му бе връчена специалната награда "Божидар Божилов" на издателство "Български писател" (за "Висока цена"). Животът на поета и журналист е белязан от обявяването му за антинароден и антипартиен автор по времето на комунизма.

Италианският писател Андреа Камилери, известен със серията за инспектор Монталбано, почина на 93 години в Рим, през юли. Камилери работи като театрален директор, сценарист, учител. Той става известен писател чак на 60-годишна възраст. Книгите му са повече от 100. Романите за комисар Монталбано редовно оглавяват италианските класации на бестселърите. Те са преведени на 32 езика, като по тях е заснет и сериал, излъчван по цял свят

През август почина известната американска писателка Тони Морисън. Първата афро-американка, носителка на Нобеловата награда за литература, си отиде на 88-годишна възраст. За романа „Възлюбена“, разказващ за избягала робиня, която убива малкото си дете, Морисън е отличена с наградата „Пулицър“ за 1988 г. Сред най-известните ѝ книги са „Най-синьото око“, „Сула“, „Песента на Соломон“, „Възлюбена“, „Джаз“.

През септември почина обичният проф. Никола Георгиев - литературен критик, структуралист, културолог, фолклорист, есеист, публицист и общественик. Той е доктор на филологическите науки с дисертация на тема
„Цитиращият човек в художествената литература“ (1995), професор по теория на литературата в Софийския университет. Носител на Хердерова награда за литература (2000) и на Националната награда за литературна критика „Иван Радославов и Иван Мешеков“

Писателят Панчо Панчев - Дядо Пънч почина през октомври на 85 години. Панчо Панчев е писател, драматург, сценарист на филми, публицист, преводач и автор на много творби за деца. Роден е на 17 ноември 1933 г. в София. Написал е петдесетина пиеси, поставяни из цяла България, както и над 80 книги. • Сред заглавията му за деца са „Приказки с лъжи“, „Приказки от близо и далече“, „Ако искаш вярвай!“, „Стихотворения за тебе“, „Бау-бау, Шаро“ задно с „Пис-пис, Писано“, „Стихотворения с мустаци, „Стихотворения с панделки“, „Зоологическа азбука“, „Гатанки-цветанки“ и др.

През есента почина и Любомир Левчев - автор на 30 поетични книги, 3 романа, есета и сценарии за филми. Той е сред най-превежданите български писатели - 58 негови книги са издадени в 36 страни по света. 

Световноизвестните фотографи Тери О'Нийл, Питър Линдберг и Янис Беракис оставиха своите обективи завинаги през 2019-а.

Един от най-талантливите български аниматори Николай Тодоров почина през месец май. Роден в София през 1952 г. Завършва софийската Художествена гимназия, а след това „Анимационно кино” в руския Държавен институт за киноизкуство в класа на Иван Иванов-Вано – бащата на съветската анимация. Работи в Студия за анимационни филми „София” като режисьор, художник и сценарист, а също и за ZDF в Германия.

През октомври почина Слав Бакалов – режисьор, художник, скулптор, аниматор, сценарист и писател. В историята на българската анимация Слав Бакалов остава като ненадминат майстор, чието ярко дарование вдъхновява поколения млади творци и завладява въображението и сърцата на публиката.

Гръцкият скулптор Такис, чието кинетично изкуство е ценено в музеите по цял свят вече 70 години, почина през август на 93-годишна възраст. Такис ​​(или Панайотис Василакис) е роден в Атина през 1925 година, Такис ​​е самоук художник, който се премества в Париж през 1954 г. и става ключова фигура в художествените и литературните среди на Париж, Лондон и Ню Йорк. Неговите изобретения му спечелват възхищението на международния авангард, включително и на Марсел Дюшан.


Светът на модата загуби едни от най-легендарните си лица. На 19 февруари почина емблематичният дизайнер на Chanel - Карл Лагерфелд

На 8 ноември, на 68-годишна възраст,  почина модният дизайнер Патрик Луи Вюитон, правнук на световноизвестния основател на модната къща Louis Vuitton.

На 21 декември почина Емануел Унгаро. "Любимецът на жените", както наричаха световния дизайнер, си отиде на 86 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови