Тази година няма да се проведе Нощта на музеите и галериите в Пловдив

ОFFNews 11 април 2018 в 18:10 4784 0

Лоша новина за всички любители на изкуството и град Пловдив. 

Фондация "Отворени изкуства" обяви, че тази година няма да бъде проведено едно от най-мащабните събития в града "Нощ/Пловдив", по известно като Нощта на музеите и галериите, което събираше хиляди души в града под тепетата. 

Това стана ясно от прессъобщение на фондацията:

През февруари 2018 година фондация „Отворени Изкуства”, като организатор на "Нощ/Пловдив", беше изправена пред изпитание, което беше истинско предизвикателство за нашия екип в момент на активна подготовка на събитието за настоящата година. Взехме решение, което да съхрани характера на събитието и да продължим напред с организацията му.

В реакция на това получихме истинска подкрепа от широката общественост, медии, участници в събитието, представители на артистичната сцена, фенове на събитието от Пловдив, страната, чужбина, от нашите спонсори и партньорски организации, на които благодарим.

За наше съжаление предизвикателствата не спираха и подготовката на тазгодишната Нощ/Пловдив беше нарушена отново през март 2018 година с нова вълна от провокации. Те вече поставиха по-сериозния въпрос за бъдещето на "Нощ/Пловдив" и нейната организация като цяло.

В реакция на това отдел „Култура и Туризъм” на Община Пловдив и ОФ „Пловдив 2019”, които също бяха индиректно замесени в казуса, изпратиха към фондация „Отворени Изкуства” становища в края на март, в които колегиално се поощрява и насърчава работата на фондацията и нейния проект "Нощ/Пловдив".

От днешна перспектива фондация „Отворени Изкуства”, като базов организатор на събитието, заради създалите се ситуации изгуби два много важни месеца от организацията на "Нощ/Пловдив" и вече е навлязла в активна организационна фаза на нови и други свои ключови проекти.

Във връзка с това забавяне и създалия се климат около подготовката на тазгодишната "Нощ/Пловдив", фондация „Отворени Изкуства” обявява нулева година за събитието през 2018 година."

По-рано тази година "Отворени изкуства" отказа пари от общината заради скандално отношение  от страна на кмета на града Иван Тотев.

Директорът на фондацията Веселина Сариева отказва 40-те хил. лв. заради изказване на кмета на Пловдив след неин пост във Фейсбук, в който критикува ремонт на улица в центъра на града - ул. "Отец Паисий" или т. нар. "втора Главна".

Тогава Тотев заяви на пресконференция:

„Веска Сариева е наша приятелка. Господ да я поживи и да пали свещи да не прекратим културната програма на Общината, че не знам какво ще прави тогава”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови