Царе, светци и грешници оживяват сцената на Народния театър (видео)

'За Първото българско царство: Отшелника' - едно истинско театрално пиршество

Явор Цветков
16 април 2019 в 12:20 | 2345 |0

След гостуването си преди месец, габровската трупа от Драматичен театър „Рачо Стоянов“ се завръща отново на сцената на Народния театър. Софийската публика ще има възможност да види един от най-новите и култови спектакли на габровци - „За Първото българско царство: Отшелника” на режисьора Петринел Гочев. Представлението ще се състои на 22 април 2019 г., понеделник, от 19.00 часа на голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов“.

С този текст габровската трупа се впуска в неподозирани изследвания на духовността, човешките страсти и първичност във времето на един чудотворен светец и покровител, български цар, ослепените войници на друг български цар и преживяванията на обикновените хора. Пред зрителя постепенно се разкриват деяния на праведнеци и грешници, противопоставянето на алчността и завистта, настъпило покаяние за едни и отказът да бъде прието от други. Остава отворен въпросът кои са зрящите и кои слепците.

Новаторството на екипа може да се види в смелостта на режисьора да включи 12-годишния Валентин Петров. Той освен, че играе в изцяло професионална постановка, е един от главните герои в нея, ако не и единственият. Предизвикателство за актьорите е да работят с драматургичен текст, написан на югозападен диалект, характерен за региона на с. Ключ, Благоевградска област. Диалектът, използван в спектакъла, придава чувство на автентичност, сякаш публиката слуша исторически извори в оригинално за времето им звучене. Представлението е замислено като първа част от трилогия, посветена на трите български царства.

Драматургията е дело на Анна Петрова и Петринел Гочев. Музиката на спектакъла е написана от известния театрален композитор Ян Руменин, сценографията е изработена от младата художничка Киряна Аврониева, хореограф-педагог е Светлана Цвяткова, а езиков специалист – Александър Ильов. Професионалните фотографии от спектакъла са направени от Росина Пенчева. В ролите ще видим: Адриана Димова, Даниел Тотов, Димо Димов, Живко Гущеров, Любомир Кръстев, Магдалена Славчева, Надежда Петкова, Светослав Славчев, Стоян Руменин, Тони Христова и със специалното участие на Валентин Петров.

С огромен успех на 18 март тази година мина първото представяне на постановката в Народния театър. Габровската трупа, която е една от най-младите в страната като възраст на актьорите, беше аплодирана 13 пъти по време на представлението и три пъти извикана с аплодисменти на сцената след края му.

Част от екипа, подготвил спектакъла, е добре познат в театралните среди. Режисьорът Петринел Гочев и композиторът Ян Руменин работиха заедно по създаването на постановката „Жана д’Арк“ през 2015 г., реализирана с актьорите от Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Петринел Гочев е режисьорът на друго хитово заглавие от афиша на габровската трупа - „Ромео и Жулиета“ от 2013 г. Фотографът Росина Пенчева е член на екипа от самото начало - от подготовката на спектакъла „Ромео и Жулиета“, в който тя дебютира като театрален фотограф. „Ромео и Жулиета“ е носител на две награди „АСКЕЕР“ през 2014 г. в категориите „най-добро представление за годината“ и „сценография“ – за работата на Юлияна Войкова-Найман. Освен номинациите в тези категории, спектакълът е номиниран и в категориите за режисура и костюми. През 2014 г. „Ромео и Жулиета“ получава две номинации за „Икар“ – за дебют на Гергана Змийчарова в ролята на Жулиета и за поддържаща женска роля на Надежда Петкова в ролята на дойката. През 2016 г., заради безкомпромисната си игра в „Жана д’Арк“, Гергана Змийчарова получава втора номинация за „Икар“, но този път за водеща женска роля.

Отзиви: 

Пенка Калинкова, театровед: „...В новия спектакъл на Петринел Гочев („За Първото българско царство: Отшелника”) разказът и внушенията са доусложнени с нова линия, в която познатите сцени и персонажи са разположени върху по-голяма историческа територия, тази на Първото българско царство. ... Той безусловно е талантлив човек, с мащабно мислене и живописване като художник, интересен и като режисьор. Залага на амалгамата от средства, които предлага театралното многообразие - движенческия театър, кукления театър, театъра на сенките. Той е като някакъв Брьогел в театъра, влече го мистериалното, ритуалното, средата“.

Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата в Габрово: „За Първото българско царство: Отшелника“ трябва да се гледа! И да се гледа два пъти. Едно дете (разказвачът) говори на архаичен, почти невнятен език. Спектакълът е чудесен - ослепени самуилови войници, проклети разбойници, прости, първични и хитри жени и мъже, пресметливи и обезоръжаващо искрени в тактиките си на оцеляване, отшелникът Иван Рилски, един просветен, мъдър цар Петър, към края един разтърсващ монолог на звездата на представлението – детето Лука. Десетина житейски истории се очертават в динамично сменящи се сцени. Героите са черно-бели, сурови и много истински. Езикът е жив, прост и силен. Текстът е семпъл и наситен като здрава и силна храна. Браво за драматургията, браво на режисьора и на актьорите, които направиха почти без изключение пълнокръвни образи.“

Даниел Димитров, bTV: „За Първото българско царство: Отшелника“ е поредният силен спектакъл, който гостува в столицата. Заслужените аплодисменти на премиерата в София бяха за екипа на Габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“ и режисьора Петринел Гочев. ... Едно 12-годишно хлапе – Валентин Петров, разказва истории от живота на Иван Рилски ... и притежава феноменални за възрастта си качества. ... Автентичността в представлението се подсилва и от старобългарския диалект, на който всички говорят през цялото време. Това не утежнява възприемането на репликите, а точно обратното – потапя още повече в атмосферата на самуиловите войници, разбойниците, първичните жени и мъже, и ни приближава към отшелника-светец Иван Рилски. В „За Първото българско царство: Отшелника“ деца играят на царе, а игрите на големите са между светлини и сенки, поверия, суеверия и слепота. За да се окаже, че слепите виждат повече от зрящите, виждат цветовете и благославят живота“.

И още:
„Страховита енергия! Истинско театрално пиршество!“

„Експресивно, яко представление!“

„Виртуозно изпълнение!“

„Ненадминато владеене на сянката, светлината, играта с костюма! Силни внушения! Аплодисменти след почти всяка сцена!

„Ще гледам „ Отшелника“ за трети път – Театърът на Петринел е въздействащ, красив по един суров и мъжествен начин , изненадващо нежен и проникновен, емоционален и категоричен.“

„Валентин Петров – дванайсет годишният актьор, който разби клишето „ детенце на сцената“

„Представление на един дъх! Нямаш време да си поемеш дъх.. както актьорите, така и публиката... толкова динамично и наситено (не само с текст!) Това представление трябва да се гледа поне три пъти, за да се асимилират емоциите, които то предизвиква...“

Запазете датата 22 април 2019 г. в календара си, очакваме Ви на голяма сцена в Народния театър от 19.00 часа. „За първото българско царство: Отшелника” ще промени част от светоусещането Ви!

Билети може да закупите от касата и сайта на Народния театър: https://bit.ly/2CfzuwH. Работно време на касата и билетния център: понеделник – петък: 9.30 – 19.30 ч.; събота и неделя: 11.30 – 19.30 ч. За допълнителна информация: 0899 856 556.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !