Царе, светци и грешници оживяват сцената на Народния театър (видео)

'За Първото българско царство: Отшелника' - едно истинско театрално пиршество

Явор Цветков 16 април 2019 в 12:20 3700 0

Снимка Росина Пенчева

След гостуването си преди месец, габровската трупа от Драматичен театър „Рачо Стоянов“ се завръща отново на сцената на Народния театър. Софийската публика ще има възможност да види един от най-новите и култови спектакли на габровци - „За Първото българско царство: Отшелника” на режисьора Петринел Гочев. Представлението ще се състои на 22 април 2019 г., понеделник, от 19.00 часа на голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов“.

С този текст габровската трупа се впуска в неподозирани изследвания на духовността, човешките страсти и първичност във времето на един чудотворен светец и покровител, български цар, ослепените войници на друг български цар и преживяванията на обикновените хора. Пред зрителя постепенно се разкриват деяния на праведнеци и грешници, противопоставянето на алчността и завистта, настъпило покаяние за едни и отказът да бъде прието от други. Остава отворен въпросът кои са зрящите и кои слепците.

Новаторството на екипа може да се види в смелостта на режисьора да включи 12-годишния Валентин Петров. Той освен, че играе в изцяло професионална постановка, е един от главните герои в нея, ако не и единственият. Предизвикателство за актьорите е да работят с драматургичен текст, написан на югозападен диалект, характерен за региона на с. Ключ, Благоевградска област. Диалектът, използван в спектакъла, придава чувство на автентичност, сякаш публиката слуша исторически извори в оригинално за времето им звучене. Представлението е замислено като първа част от трилогия, посветена на трите български царства.

Драматургията е дело на Анна Петрова и Петринел Гочев. Музиката на спектакъла е написана от известния театрален композитор Ян Руменин, сценографията е изработена от младата художничка Киряна Аврониева, хореограф-педагог е Светлана Цвяткова, а езиков специалист – Александър Ильов. Професионалните фотографии от спектакъла са направени от Росина Пенчева. В ролите ще видим: Адриана Димова, Даниел Тотов, Димо Димов, Живко Гущеров, Любомир Кръстев, Магдалена Славчева, Надежда Петкова, Светослав Славчев, Стоян Руменин, Тони Христова и със специалното участие на Валентин Петров.

С огромен успех на 18 март тази година мина първото представяне на постановката в Народния театър. Габровската трупа, която е една от най-младите в страната като възраст на актьорите, беше аплодирана 13 пъти по време на представлението и три пъти извикана с аплодисменти на сцената след края му.

Част от екипа, подготвил спектакъла, е добре познат в театралните среди. Режисьорът Петринел Гочев и композиторът Ян Руменин работиха заедно по създаването на постановката „Жана д’Арк“ през 2015 г., реализирана с актьорите от Драматичен театър „Рачо Стоянов“. Петринел Гочев е режисьорът на друго хитово заглавие от афиша на габровската трупа - „Ромео и Жулиета“ от 2013 г. Фотографът Росина Пенчева е член на екипа от самото начало - от подготовката на спектакъла „Ромео и Жулиета“, в който тя дебютира като театрален фотограф. „Ромео и Жулиета“ е носител на две награди „АСКЕЕР“ през 2014 г. в категориите „най-добро представление за годината“ и „сценография“ – за работата на Юлияна Войкова-Найман. Освен номинациите в тези категории, спектакълът е номиниран и в категориите за режисура и костюми. През 2014 г. „Ромео и Жулиета“ получава две номинации за „Икар“ – за дебют на Гергана Змийчарова в ролята на Жулиета и за поддържаща женска роля на Надежда Петкова в ролята на дойката. През 2016 г., заради безкомпромисната си игра в „Жана д’Арк“, Гергана Змийчарова получава втора номинация за „Икар“, но този път за водеща женска роля.

Отзиви: 

Пенка Калинкова, театровед: „...В новия спектакъл на Петринел Гочев („За Първото българско царство: Отшелника”) разказът и внушенията са доусложнени с нова линия, в която познатите сцени и персонажи са разположени върху по-голяма историческа територия, тази на Първото българско царство. ... Той безусловно е талантлив човек, с мащабно мислене и живописване като художник, интересен и като режисьор. Залага на амалгамата от средства, които предлага театралното многообразие - движенческия театър, кукления театър, театъра на сенките. Той е като някакъв Брьогел в театъра, влече го мистериалното, ритуалното, средата“.

Маргарита Доровска, директор на Музея на хумора и сатирата в Габрово: „За Първото българско царство: Отшелника“ трябва да се гледа! И да се гледа два пъти. Едно дете (разказвачът) говори на архаичен, почти невнятен език. Спектакълът е чудесен - ослепени самуилови войници, проклети разбойници, прости, първични и хитри жени и мъже, пресметливи и обезоръжаващо искрени в тактиките си на оцеляване, отшелникът Иван Рилски, един просветен, мъдър цар Петър, към края един разтърсващ монолог на звездата на представлението – детето Лука. Десетина житейски истории се очертават в динамично сменящи се сцени. Героите са черно-бели, сурови и много истински. Езикът е жив, прост и силен. Текстът е семпъл и наситен като здрава и силна храна. Браво за драматургията, браво на режисьора и на актьорите, които направиха почти без изключение пълнокръвни образи.“

Даниел Димитров, bTV: „За Първото българско царство: Отшелника“ е поредният силен спектакъл, който гостува в столицата. Заслужените аплодисменти на премиерата в София бяха за екипа на Габровския драматичен театър „Рачо Стоянов“ и режисьора Петринел Гочев. ... Едно 12-годишно хлапе – Валентин Петров, разказва истории от живота на Иван Рилски ... и притежава феноменални за възрастта си качества. ... Автентичността в представлението се подсилва и от старобългарския диалект, на който всички говорят през цялото време. Това не утежнява възприемането на репликите, а точно обратното – потапя още повече в атмосферата на самуиловите войници, разбойниците, първичните жени и мъже, и ни приближава към отшелника-светец Иван Рилски. В „За Първото българско царство: Отшелника“ деца играят на царе, а игрите на големите са между светлини и сенки, поверия, суеверия и слепота. За да се окаже, че слепите виждат повече от зрящите, виждат цветовете и благославят живота“.

И още:
„Страховита енергия! Истинско театрално пиршество!“

„Експресивно, яко представление!“

„Виртуозно изпълнение!“

„Ненадминато владеене на сянката, светлината, играта с костюма! Силни внушения! Аплодисменти след почти всяка сцена!

„Ще гледам „ Отшелника“ за трети път – Театърът на Петринел е въздействащ, красив по един суров и мъжествен начин , изненадващо нежен и проникновен, емоционален и категоричен.“

„Валентин Петров – дванайсет годишният актьор, който разби клишето „ детенце на сцената“

„Представление на един дъх! Нямаш време да си поемеш дъх.. както актьорите, така и публиката... толкова динамично и наситено (не само с текст!) Това представление трябва да се гледа поне три пъти, за да се асимилират емоциите, които то предизвиква...“

Запазете датата 22 април 2019 г. в календара си, очакваме Ви на голяма сцена в Народния театър от 19.00 часа. „За първото българско царство: Отшелника” ще промени част от светоусещането Ви!

Билети може да закупите от касата и сайта на Народния театър: https://bit.ly/2CfzuwH. Работно време на касата и билетния център: понеделник – петък: 9.30 – 19.30 ч.; събота и неделя: 11.30 – 19.30 ч. За допълнителна информация: 0899 856 556.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови