Театър, Чехов и револвери

OFFNews 15 юни 2020 в 09:16 2289 0

Нова ситуация, нови решения и нов репертоар. Така най-кратко може да се обясни идеята за спектакъла „Руски вечери с револвери“, чиято премиера ще се състои на 21 юни 2020 г., неделя, от 19.00 часа на голямата сцена на габровския драматичен театър.

Подготвеният през 2019 г. репертоар на трупата за настоящия театрален сезон претърпя решителни промени, за да отговори на очакванията на публиката и новите предписания за работа на театрите. От месец май тази година ДТ „Рачо Стоянов“ стартира нова инициатива „Театър на маса“ – цикъл от няколко представления, първото от което ще бъде комедийната постановка „Руски вечери с револвери“. Режисьор на представлението е Петринел Гочев. Създадено е по едноактните комедии на А. П. Чехов „Мечка“ и „Предложение“, като са включени и текстове на Шукшин. Участват актьорите Надежда Петкова, Таня Йоргова, Петко Петков и Стоян Руменин, с участието на Гинка Дичева.

Водещата линия в постановката е чрез актьорското майсторство и игра да се изведат на преден план посланията от текстовете на Чехов и Шукшин. Зрителите ще наблюдават плавния преход от привидно комедия на ситуациите към по-задълбочената комедия на нравите, в която героите в спор един с друг ще разкрият същността си и ще попаднат в противоречие със самите себе си. Драматургичният гений на Чехов не е спестил нито от иронията, нито от сатирата, за да представи чрез силата на хумора безсмислието на спора за предимството на мъжа или жената, хитроумното търсене на материални изгоди и измамни печалби. Попаднали в този водовъртеж от стремежи и копнежи, героите забравят какво е важно и значимо за тях, забравят за ограничените възможности, които животът им предоставя, както и за собствената си тленност и крайност.

Прозорливостта на Чехов за променливата човешка природа, разкъсана между намерение и действие, прави комедиите му особено актуални и наложителни за преосмисляне в днешно време. Като в ретроспективна изложба публиката ще проследи двете комедии на Чехов и текстовете от Шукшин в три отделни действия.

В този спектакъл актрисата Таня Йоргова дебютира като част от габровската трупа. Зрителите я познават от многобройните ѝ театрални превъплъщения, от постановките на сливенския театър „Непоправимо“ на режисьора Владлен Александров и „Истината“ на режисьора Борислав Чакринов. Участвала е в проекти на Шекспировата театрална школа „Петровден“ в родопското село Паталеница. Едни от тях са спектакъла „Перикъл“ на английския театрален педагог и драматург Рекс Дойл от училището Гилфорд към Университета Съри и „Ромео и Жулиета“ с режисьор Тревър Роулинс - декан на театралния факултет в Гилфорд.

Билети за премиерата на 21 юни могат да се закупят онлайн на https://bit.ly/3e0tzfz  , а след 15 юни и от касата на габровския театър. Зрителите, които са закупили билети за събития и спектакли на ДТ „Рачо Стоянов“ преди да бъде обявено извънредното положение, могат да ги презаверят за предстоящите премиери на театъра: „Руски вечери с револвери“ на 21 юни и „Мечтата на Наташа“ на 25 юни, както и за събитието „Първа репетиция с публика“ на 28 юни. Другата възможност е да ги ползват чрез презаверяване за представления на театъра до края на 2020 г.

Предстои второ издание на „Руските вечери“, което ще бъде по комедията „Юбилей“ на Чехов и текстове на Шукшин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови