Тихомира Методиева-Тихича показва лицата на 'калените в огън' доброволци в предстояща изложба

ОFFNews 23 ноември 2018 в 15:10 5602 0

Тихомира Методиева-Тихича изважда от анонимност доброволците, които рискуват живота си в спасителни операции, като показва лицата им чрез силно въздействащи фотографии. 

Нейният проект "Калени в огън" е сред отличените в конкурса  „Благотворителността през обектива“ и ще бъде представен в едноименната изложбата, която ще бъде открита на 26 ноември 2018 г. от 19 часа в галерия „Синтезис“, „ФотоСинтезис Арт Център“ на бул. “Васил Левски” №55 в София.

Тихомира Методиева показва обикновени хора с необикновено хоби. Те рискуват живота си, за да помагат в ситуации, в които хората обикновено бягат - пожари, наводнения, земетресения и други бедствия. По професия са различни - адвокат, студент, заместник-кмет, здравен медиатор, певец, планински водач, автокранист, психолог, учител, таксиметров шофьор, експерт по комуникации, програмист, данъчен инспектор, железничар, счетоводител, журналист, рафтинг гид, пещерняк, водолаз... Свързва ги призванието да помагат.

Самата Тихомира е доброволец - пожарникар, секретар на Националната асоциация на доброволците, фотограф, планинар, пещерняк, граждански активист, доброволец в археологически разкопки и майка на 17-годишна дъщеря. Но преди всичко Тихича е добър човек, в чийто свят има добри хора, както самата тя казва. Затова когато преди време тя намери и върна голяма сума пари, това не беше новина, а само пореден щрих от добрия свят на добрите хора, в центъра на който живее Тихомира.

Освен "Калени в огън", още два проекта са отличени от конкурса и ще бъдат показани на предстоящата изложба.

С „ВИЖ ТОВА или историята на кучето водач“ Борислав Трошев разказва за единственото по рода си училище за кучета водачи за незрящи в България, създадено от фондация “Очи на четири лапи”. Снимките са запечатали моменти от обучението на бъдещите четириноги помощници, от живота им в приемни семейства, както и от всекидневието на куче водач, което вече помага на човек с увредено зрение.

Проектът на Добрин Кашавелов „ВОДА ЗА ХАИР“ представя бай Манчо - човек, посветил живота си на търсенето на вода и изграждането на чешми „за хаир“. Освен с дарбата си да открива и “чува” водата, родопчанинът от десетилетия помага на хората и по много други начини. Възрастният мъж всяка седмица се моли и еднакво почита и джамията, и църквата. Казва, че водата е жива и разбира всичко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови