Тракийски некропол със златни накити е открит край Драгоман (снимки)

Калоян Константинов 11 декември 2015 в 00:13 20707 0

Снимка Гл.ас. д-р Борислав Бориславов

Една от находките.

По време на спасителни разкопки при село Чуковезер, близо до Драгоман, е бил открит тракийски некропол от 14-10 век преди Христа с богати находки, съобщи за OFFNews ръководителят на археологическата дейност гл.ас. д-р Борислав Бориславов.

Там сред намерените интересни артефакти от късната бронзова и ранна желязна епоха се открояват бронзов амулет с негърска глава и погребение с богати накити, единият от които е с поне 11 златни мъниста, който предстои да бъде почистен и проучен по-подробно.

Според антрополог на БАН, който е отнесъл останките на погребания човек за изследване, те са на жена. Находките са интересни, защото в тази част на България няма такъв тип богати гробове и информацията за периода е оскъдна, тъй като няма известни запазени извори от тогава.

Намерен скелет. Снимка: Гл.ас. д-р Борислав Бориславов.

На мястото са открити и сгради от 3-4 век след Христа, което ги поставя в рамките на късноримския период. В една от тях е намерено гърне с 18 монети, като тепърва предстои гробовете и монетите да се датират по-точно.

Според Бориславов откритията най-вероятно ще бъдат включени в годишната изложба в Института по археология, която се открива всяка година на 14 февруари.

Дейностите продължават и днес, тъй като некрополът и римското селище се намират по трасето на Междуконекторната газова връзка (МГВ) Бълтария-Сърбия.

Разкопките. Снимка: Гл.ас. д-р Борислав Бориславов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови