"Третият закон на Нютон" спечели голямата награда на So Independent

OFFNews 04 ноември 2018 в 13:50 1974 0

На официална церемония в кино „Люмиер“ бе обявен финалът на дeветото издание на So Independent и връчени наградите на филмите – победители.

Възможността да работят с едно от най-добрите кино студиа - Nu Boyana Film Studios печелят още „С любов“ и „Сърбане“.

След като стотици киномани гледаха над 50 филма в деветте фестивални дни, журито имаше нелеката задача да определи победителите в състезателната програма. На закриващата церемония присъстваха десетки зрители, приятели на фестивала, обществени личности и кино мейкъри.

Награда за най-добър документален филм журито присъди на „С любов“. Наградата - 10 хил. евро в услуги в Nu Boyana Film Studios обяви Иван Владимиров, а режисьорът на филма Илия Цветковски изрази искрената си признателност в специално видео обръщение, което зрителите в публиката имаха възможността да видят на големия екран. „С любов“ е обикновена история, но по-голяма от живописно изображение на универсалната човешка сага представена през Дионис – пенсиониран професор по биология, неговата жена и неговата мечта да превърне необикновена си колекция от коли в музей, намиращ се в малък тих град.

Късометражният филм „Сърбане“ грабна наградата в своята категория. Екипът на филма също получава услуги на стойност 10 хил. евро в безспорно едно от най-добрите кино студиа. Наградата обяви актьорът и член на журито Иван Юруков, който изрази очарованието си от филма.

„Свикнали сме да се радваме на грандомански неща и да гледаме големи проекти, а този филм разказва в пет минути цели истории и животи“, добави актьорът преди да бъде излъчено видео обръщение от режисьора на филма - Флорент Хил, който разкрива, че посвещава наградата на баба си, която е и героиня в лентата. „Сърбане“ е една история за това как внук опитва да промени досадните хранителни навици, които неговата баба има.

Голямата награда за игрален филм в рамките на деветото издание на So Independent спечели „Третият закон на Нютон“. Председателят на журито Галина Тонева и Александра Цветкова обявиха победителя и признаха, че задачата им да изберат един филм в тази категория е била изключително трудна, но са убедени в правотата на избора си.

„Този филм разказва за най-важните неща в живота на един човек, за това как първото влюбване може да остави трайни следи у нас и показва как понякога тишината в киното може да бъде много по-въздействаща и от най-шумната експлозия. Непременно гледайте този филм“ – каза в заключение Галина Тонева, преди да зарадва победителя с награда от 30 000 евро в услуги от Nu Boyana Film Studios и 5 хил. евро в брой.

Филмът е дебют за режисьора Хорхе Барио, който се обърна към организаторите и зрителите с искрена благодарност за признанието. „Третият закон на Нютон“ разказва историята на Микел и Марта, които са 13-годишни и са били най-добри приятели от много години, но сега могат да бъдат дори нещо повече. Един летен ден, в който се срещат за да направят малко снимки, те трябва да се справят с тези новопоявили се чувства.

В края на церемонията арт директорът на фестивала – Станислава Коцева благодари на всички, които са помогнали той да се случи и обеща, че ни чака още по-незабравимо десето юбилейно издание през следващата година. След като светлините в залата угаснаха, всички присъстващи се насладиха за последен път в рамките на фестивала на „Грешното възпитание на Камерън Пост“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови