Три епохи с виртуозната Лия Петрова и маестро Пламен Джуров

ОFFNews 10 януари 2019 в 12:21 3870 0

„Талантът тук спира дъха. Лия Петрова омагьосва не само с техническите си възможности, но със стилистична чувствителност и музикално охарактеризиране," пише списание Gramophone за виртуозната ни цигуларка, която ще излезе на сцената на зала „България" на 18 януари 2019 г. от 19.30 ч. със Симфоничния оркестър на БНР в концерта „Три епохи".

Под палката на маестро Пламен Джуров Радиосимфониците ще изпълнят знакови произведения от три различни епохи: Симфония на Цезар Франк, Пети концерт за цигулка от Волфганг Амадеус Моцарт и магнетичната „Токата" от Димитър Ненов, оркестрирана от последния му ученик Иван Стайков и много обичана от пианистите в оригинал.

Версията на Стайков ще има своята премиера в концерта на Симфоничния оркестър на БНР. Лия Петрова ще представи своя свеж прочит на Моцарт, а маестро Пламен Джуров ще разкрие многообразието и дълбочината на избраните шедьоври.

Лия Петрова започва да свири на цигулка 4-годишна, само след две години вече концертира с различни оркестри, а на 8 години получава Моцартов медал като най-млад артист на ЮНЕСКО.

Има награди от международните конкурси „Тибор Варга" (Сион), „Луи Шпор" (Ваймар), „Вацлав Хумел" (Загреб). През 2016 печели Първа награда на Международния цигулков конкурс „Карл Нилсен" в Дания. Свири с уникалната италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690 г., предоставена ѝ от Queen Elizabeth Music Chapell. Тя е притежателка на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller от 1690, предоставена ѝ от Queen Elizabeth Music Chapell.

Пламен Джуров е професор по дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров" и диригент на Камерния ансамбъл „Софийски солисти", с който има стотици концерти в над 30 държави от Европа, Северна Америка и Азия. Като композитор и диригент е носител на много престижни награди като композитор и диригент, а негови авторски произведения са изпълнявани и записвани в цял свят: Sonata for Piano (1975); Elegy for Orchestra (1980); Toccata for Orchestra (1982); Fantasia for Orchestra (1985); Four Ballads, Concerto for saxophone (2013) и други.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. Драган Цанков №4), на касата на „Кантус Фирмус" в зала „България" и онлайн на ticketsbg.com.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови