Триптих на Бейкън продаден на търг за 84,6 млн. долара

OFFNews 30 юни 2020 в 12:58 2553 0

Снимка БГНЕС

Триптих на американския експресионист Барнет Нюман беше продадена за 84,1 млн. долара на аукционната къща "Кристис" в Ню Йорк във вторник.

Това бе най-скъпо продаденото произведение на традиционния пролетен търг на съвременно изкуство. Общият размер на приходите на търга, на който бяха предложени 72 произведения, е 744,9 милиона долара, съобщава БГНЕС.

Миналогодишният рекорд отбеляза картината на Нюман "Черен огън I", създадена през 1961 година. През май 2013 г. за картината му Onement VI бяха платени 43,8 милиона долара.

Творбата на британския художник, вдъхновена от „Орестия“ на гръцкия драматург Есхил, е един от 28 мащабни триптиха – картина в три части – създадени от Бейкън между 1962 и 1991 година.

Преди това е принадлежал на норвежки колекционер на изкуства и е имал приблизителна стойност от 60 до 80 милиона долара.

Пролетните аукциони на „Сотбис“ обикновено генерират милиарди долари, но с тежко засегнатия от COVID-19 Ню Йорк, аукционната къща обяви миналия месец, че вместо това ще направи серия от търгове онлайн от Лондон.

Описвайки събитието като „историческа вечер“, председателят на „Сотбис“ Европа Оливър Баркър представи търга, първият по своята величина, който се проведе без публика.

Ожесточената битка в наддаването се разрази за около 10 минути между един потенциален купувач, който пускаше оферти онлайн от Китай, и друг – който спечели, но избра да остане анонимен – отправящ насрещни оферти по телефона на специалист от „Сотбис“ в Ню Йорк.

Друг триптих на Бейкън, „Три изследвания на Лусиан Фройд“, продаден през 2013 г. за 142,4 милиона долара в „Кристис“ в Ню Йорк, го прави една от 10-те най-скъпи картини, продадени някога на търг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови