Трите най-големи фолклорни ансамбъла с грандиозен спектакъл на 2 май

OFFNews 20 април 2018 в 14:39 13311 0

Броени дни остават до новото издание на "Нощ на ансамблите" на 2 май в зала 1 на НДК, когато трите най-големи български ансамбъла – "Филип Кутев", "Тракия" и "Пирин", ще се впуснат в незабравимо фолклорно надиграване.

Трите емблематични състава отново ще излязат на една сцена, за да покажат заедно красотата на българския фолклор, като този път ще изненадат многобройните си почитатели с нови изпълнения и пролетно настроение.

По време на хитовия танцов и музикален спектакъл на 2 май в зала 1 на НДК ансамблите ще представят над 20 изпълнения, сред които: "Шопско хоро" ("Филип Кутев"), "Гергьовден" ("Тракия"), "Пролетни песни и игри" ("Пирин"), "Мълчаното" и "Арамии" ("Филип Кутев"), "Добруджанска танцова импресия" ("Тракия"), "Гайда" ("Пирин"), "Кожильо" ("Филип Кутев"), "Звонче дрънка" ("Пирин"), "Ой, море, кавали" ("Тракия") и много други.

Събитието е единствено по рода си и събира над 150 души – танцьори, певци и музиканти, които създават незабравимо почти тричасово шоу.

В традиционната вече "Нощ на ансамблите" участниците сменят различни костюми от всички фолклорни области на България и излизат на сцената в няколко поредни надигравания, за да изиграят общо хоро на финала. За първи път трите ансамбъла се събират на една сцена в рамките на "Салон на изкуствата" през май 2002 г. по идея на Христо Друмев, тогава директор на НДК.

"Нощ на ансамблите" се радва на изключителен интерес и препълнени зали след миналогодишното издание и турнето в София, Варна и Пловдив през ноември 2017 г. За безспорния успех на спектакъла говори фактът, че и тази година има дати в морската столица (Варна, 6 октомври, Зала Конгресна) и в града под тепетата (Пловдив, 7 октомври, спортна зала С.И.Л.А.).

Билети за спектакъла "Нощ на ансамблите" се продават на цени от 15 до 40 лева – в ticketportal.bg, в Билетния център на НДК, както и в мрежата на "Тикетпортал" в цялата страна.

Ансамбъл "Филип Кутев"

Националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" е създаден през 1951 г. от знаменития композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията на ансамбъла е да съхрани, възроди и преведе във времето богатството на българския фолклор, като го представя чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев и танците на Маргарита Дикова се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните състави не само у нас, но и по света. Ансамбъл "Филип Кутев" има над 7000 концерта из цяла България, както и в Европа, Азия, Африка и Америка.

Ансамбъл "Тракия"

Фолклорен ансамбъл "Тракия" е създаден през 1974 г. от именития проф. Кирил Дженев. Спектаклите представят по неповторим начин фолклорното богатство на България от всички етнографски области, с което покоряват сърцата на публиката вече 40 години в над 50 страни по света. Съществен принос за неувяхващия заряд и младежкото излъчване носят изпълнителите, които са настоящи студенти или вече завършили специалисти от Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Ансамбъл "Пирин"

Създаден през 1954 г., ансамбъл "Пирин" е един от най-известните български фолклорни ансамбли, посланици на нашето народно изкуство по света. Творческата биография на ансамбъла включва хиляди концерти пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в над 60 страни в цял свят. В репертоара си ансамбъл "Пирин" има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, Радио Благоевград и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови