Творци от независимия културен сектор излизат на протест пред Министерство на културата

Венци Мицов 16 юни 2020 в 11:12 3632 0

Протест на представителите на независимия културен сектор в България с искания за бързи действия по изпълнението на програма "Творчески стипендии" на Национален Фонд Култура ще се състои утре, 17.06., от 15 часа пред Министерството на културата.

Организатори на протеста са представители на независимия културен сектор. Ето какво пише в страницата на събитието във Фейсбук:

"След дълго проточване на програмата е време да се обединим, за да защитим правата си на граждани и творци и да повдигнем следните изисквания:

*По-бързо изпълнение на програмата "Творчески стипендии" на Национален Фонд Култура към Министерство на Културата и спазване на обявените срокове за изплащане на стипендиите.

*Да се назначат допълнителни експерти към Национален Фонд Култура от Министерство на Културата, които да помогнат за изпълнението на програма "Творчески стипендии".

*Да се преразгледат неодобрените кандидати, тъй като има идентични кандидатури с различни резултати при оценяване.

*Да се обмисли възможност за подпомагане на артисти (физически лица на граждански договори и самоосигуряващи се лица) с доход над 1 000 лв. месечно.

По време на събранието може да се обсъждат и други изисквания и проблеми, които касаят сектора.

Да изпием по една студена вода пред МК и по този начин да покажем метафорично ситуацията, в която сме поставени!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови