Улай с пърформанс на живо при откриването на изложбата си в София

ОFFNews 26 април 2017 в 17:42 6202 0

Снимка Андрей Пеуник / MGML

Улай.

Световноизвестният артист Франк Уве Лайзипен - Улай открива "Аз Другият", своята първа фотографска изложба в България утре, 27 април, от 18:30 часа във "Виваком Арт Хол". Специално за родната публика Улай ще представи на живо свой пърформанс - нещо, което се случва изключително рядко.

На следващия ден от 16:30 часа ще се проведе и обиколка на изложбата с кураторите Аленка Грегорич и Теош Логар от 16:30 часа. От 18:30 часа на 28 април в Гьоте-институт ще може да присъствате и на разговора с Улай и кураторите на експозицията.

Изложбата може да се види до 31 май, тя се организира от фондация МУСИЗ като част от платформата ѝ "Майстори на Фотографията", която представи у нас творбите на Брайън Адамс, Лени Кравиц, Хари Бенсън и редица други известни фотографи.

Улай е част от международната арт сцена от края на 60-те години на миналия век, а зад гърба си има множество самостоятелни и групови изложби в целия свят. Особена популярност добива работата му с Марина Абрамович, с която се превръщат в най-влиятелната креативна двойка в света на изкуството.

“Аз Другият” е неговото първо представяне в България. Изложбата започва с някои от емблематичните работи в творчеството на Улай, в които художникът се концентрира върху собственото си тяло и неговото социално отчуждение, а след това продължава да ни въвлича в един завладяващ диалог с презентации на отношенията му с неговите събратя, независимо дали това са близки приятели, или напълно непознати. Основната идея на “Аз Другият” e да представи работата на Улай през призмата на неговите междуличностни отношения, превърнали се в неразделна част от творческата му практика.

В допълнение към някои проекти, които днес вече са норма в изкуството на пърформанса и фотографията, изложбата ще представи пред българската публика и непознатите ефимерни документи от дългата кариера на Улай в областта на изкуството, включително често пренебрегвани художествени материали като дневници, рисунки, снимки от пътувания, звукозаписи и др.

Изложбата „Аз Другият”, заедно с каталога към нея представляват пространство, където може да бъде прочетена историята на художника: история на неговото безспирно, неуморно търсене на собствената идентичност, разкъсван между многообразните символични светове, хора, места и медии. Житейският опит на Улай е документиран във фотографии, пърформанси, рисунки, анекдоти и афоризми, свидетелстващи за начина, по който той изгражда отношения с всеки човек, навлязъл в неговото пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови