Утре Варна посреща Dixieland Band на Въоръжените сили на САЩ в Европа

OFFNews 30 август 2019 в 18:18 2446 0

Диксиленд

Снимка varnasummerfest.org

В съботната вечер от 18:30 ч. на Входа на Морската градина започва флашмоб на американските гости, а от 21 ч. в клуб „Ментол“ е концертът на джазмените с пагони, който ще сложи финалната точка на кросоувър модула на Музикалното „Варненско лято“.

След големия успех на първите два концерта от кросоувър програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, почитателите на свободната музика се готвят за заключителното преживяване от любимия си фестивален модул. С много аплаузи те изпратиха големите дами на българския джаз Камелия Тодорова, Милица Гладнишка и Рут Колева на 24 август в Летния театър, в приятелска атмосфера споделиха емоцията на „RogerThat!Project“ с участието на Антоанела Петрова и Нейчо Петров-Реджи с Брас асоциация на 29 август в двора на Археологическия музей. Финалната им среща с джаза за това лято ще бъде в събота, 31 август, отново под открито небе.

Във Варна пристигат музикантите от The United States Army Europe Dixieland Band. Бендът e част от големия Оркестър на въоръжените сили на САЩ в Европа. Диксилендът предлага не само висококачествено музикално забавление, но и отваря врата към една специална част от американската култура. Бендът се състои от 5 духови инструменталисти и един барабанист, които изпълняват мелодии от онова време в американската история, което слага отпечатък върху цялата музикална история на новото време.

Музикантите с пагони ще ни пренесат в началото на 20-ия век, когато Съединените щати са шарена смесица от хора от много различни култури и етноси, а емблемата на това многообразие е град Ню Орлиънс. Тази смес от различни култури създава две от най-интересните форми на съвременното развлечение - джаз и блус музиката. Диксиленд бендът майсторски капсулира тези музикални стилове и неусетно отвежда публиката обратно към ранните дни на джаза и блуса. Заедно с музикантите ще можем да тръгнем на виртуална ръзходка по легендарната улица Bourbon Street в Ню Орлиънс, за да почувстваме душата на блуса. Dixieland Band е нещо повече от музикално забавление, това е жив, дишащ символ на американската култура и история.

Концертът на Диксиленд бенда ще бъде от 21 ч. на лятна сцена клуб „Ментол“ с вход свободен. Но гостите ще направят още един жест към варненци – от 18:30 са замислили флашмоб пред официалния вход на Морската градина до Слънчевия часовник.

Този проект се реализира с подкрепата на Посолството на Съединените американски щати в България, уточняват организаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови