В Столична библиотека отбелязват 210 години от рождението на Луи Брайл

OFFNews 03 януари 2019 в 15:10 2443 0

На 4 януари 2019 г. от 14:00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека тържествено ще бъде отбелязана 210-а годишнина от рождението на Луи Брайл.

На фона на музика за орган /Луи Брайл е бил органист в църква/, членове на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" ще демонстрират развитието на различните техники за слепи хора - от писане на брайлово писмо с шило до използването на най-съвременни технологии.

Организатор на събитието е Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928".

Столична библиотека, дългогодишен партньор на Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928", кани всички желаещи да вземат участие в отбелязването на тази паметна дата.

Луи Брайл е роден в Кувре, Франция. Ослепява след злополука в работилницата на баща си, когато е 3-годишен.

Още като ученик създава система за изписване на текст и музика, предназначена за незрящи.

За означаване на звуковете, вместо букви той използва различни комбинации от 6 точки, чийто релеф се възприема чрез сетивността на пръстите на двете ръце.

Брайловото писмо в наши дни се използва от хора в цял свят, като за звуковете на различните езици се приспособяват нови комбинации от точки.

Брайловата азбука е пренесена в България от Русия през 1906 година. На нея са съставени всички учебници и книги за незрящи на български език.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови