В разгара на сексскандал Шведската академия отказа да присъди Нобелова награда за литература през 2018 г.

OFFNews 04 май 2018 в 10:45 4045 0

Тази година няма да има Нобелов лауреат за литература.

Това обяви разтърсваната в сексскандал Шведската литературна академия, предаде Би Би Си.

Организацията, която излъчва лауреата, е изправена пред тежки обвинения, свързани със съпруга на бивш неин член. Те доведоха до оставката на ръководителя на академията - проф. Сара Даниус, и четирима членове на 18-членното жури.

Скандалът избухна миналия ноември, когато съпругът на един от бившите членове на Нобеловата комисия за литература - поетесата Катарина Фростенсон, бе обвинен от 18 жени в сексуална злоупотреба. Последваха остри критики към Академията за начина, по който е провела разследването срещу фотографа Жан-Клод Арно. Той отхвърля обвиненията. Организацията гласува предложение за отстраняването на обвинената в конфликт на интереси Фростенсон, но то бе отхвърлено само с три гласа "за". Впоследствие тя напусна журито.

В момента са останали само 11 от 18-те членове на литературното жури. От тях един - Керстин Екман, не е активна от 1989 г. Уставът изисква кворум от 12 души при присъединяване на нов член.

Технически членството в журито е до живот. Човек не може да подаде оставка, въпреки че може да откаже да участва във вземането на решения.

Скандалът е най-големият от основаването на наградата през 1901 г.

Победителят получава златен медал, диплома и парична сума, определяна всяка година според приходите на Нобеловата фондация.

С изключение на шест години, по време на световните войни, е имало само една година, когато наградата не е била присъждана. Нито един не се оказал достоен през 1935 г.

През 2019 г. ще бъдат обявени две литературни Нобелови награди, пише Би Би Си. 

Нобеловите награди

Те са учредени съгласно волята в завещание на шведския учен Алфред Нобел, подписано от него през 1895 г. Първоначално са за: химия, литература, мир, физика и физиология (медицина). Нобеловата награда за икономика е прибавена през 1968 г. в памет на Алфред Нобел.

Наградите се присъждат от различни организации. Кралската шведска академия на науките наблюдава процедурата за физика, химия и икономика.

Нобеловата асамблея към Каролинския институт и Шведската академия отговарят за литературата.

Нобеловата награда за мир е единствената, която не се определя от шведска организация, а от норвежкия Нобелов комитет.

Ежегодно на 10 декември лауреатът е поканен да изнесе лекция, има банкет и церемония по връчването на наградата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews