В тъмното огледало на Тео Ушев (галерия)

Невена Илиева 21 февруари 2018 в 13:57 3473 0

Снимка Фондация Моменти

Софийска градска художествена галерия се оказа тясна за всички желаещи да видят първата инсталация на Тео Ушев в София, която е и неговият първи голям проект извън киното.

Вчера в 18.00 часа бе официалното ѝ откриване, а хората, които искаха да се докоснат до изкуството на номинирания миналата година за "Оскар" Ушев, трябваше да чакат на дълга опашка по стълбите на галерията. 

Инсталацията се казва "Като в тъмно огледало", а основен материал за изработването ѝ е термо фолио или т. нар. спасително фолио. 

На пръв поглед изглежда непонятно защо залата е облепена във фолио, но скоро става ясно. За да се докоснеш до посланието на автора трябва сам да го потърсиш - с ултраволетова лампа. Именно скритите послания ни напомнят да гледаме отвъд привидното и носят посланието за скритата истина вътре в нас - откровението на света, когато отречем фалша.

Друг интересен елемент от изложбата е т. нар. "миксирана реалност". Това е единствен по рода си софтуер с каска, подобен на тези за виртуална реалност. На места в залата са разположени специални капсули от фолио, където всеки може да влезе с каската и да се потопи в света на различната реалност. Не се притеснявайте, ако чуете познати гласове, които обаче говорят на непознат език.

Ушев е решил да включи в творбата си гласовете на политици - от Ангела Меркел до Волен Сидеров. Техните речи обаче са пуснати наобратно. Не случайно авторът използва гласовете на политически фигури - цялата концепция на инсталацията е свързана с протеста срещу личното, политическото и религиозно лицемерие и фалш. Именно това е и свързващия елемент в изображенията върху спасителните одеяла.

Снимка: Theodore Ushev Page

Като спасителен остров на въображението в центъра на София Ушев предлага уединено изживяване, създадено специално за залата на Градската галерия. Там всеки може да размисли върху изписаните по стените думи и да остане насаме с мислите си.

Но само до 11 март, когато ще е последният ден, в който ще можем да се докоснем до скритите послания на Ушев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови