Варненско лято: 250-годишнината на Бетовен събира блестящи български музиканти

OFFNews 14 август 2020 в 10:10 2266 0

Димитър Буров – цигулка, Стефан Хаджиев – виолончело, и Людмил Ангелов – пиано, ще изкушат ценителите и с творби от Шуберт и Шостакович в камерния концерт на 14 август в Градската художествена галерия на Варна.

Специален проект в рамките на модула „Музикална лаборатория“ на Международния музикален фестивал „Варненско лято” 2020 среща интерпретаторските пристрастия на трима изключителни български музиканти с богата творческа биография и с принос към българската музикална култура. Това са цигуларят Димитър Буров, виолончелистът Стефан Хаджиев и пианистът Людмил Ангелов.

Събира ги идеята да почетат 250-годишнината на титана на класическата музика Бетовен, която те ще отбележат с изпълнението на неговите 14 вариации на оригинална тема в ми-бемол мажор, оп. 44, №10. Творчеството на Лудвиг ван Бетовен участниците в концерта ще поставят в контекста на още двама велики творци – на първия виенски романтик Франц Шуберт с неговото Клавирно трио в си-бемол мажор, D898 № 1, и на едно от най-големите имена на ХХ век – Дмитрий Шостакович с Клавирно трио в ми минор, оп. 67 № 2.

„Програмата включва трима колосални композитори, които с камерните си произведения за клавирно трио са достигнали апогей в творчеството си – споделя инициаторът Димитър Буров. - Красивото и елегантно трио във вариационна форма от Бетовен е жест и поклон към 250- годишнината от рождението на великия композитор. Творбата на Шуберт е едно от последните му искрени откровения, написани в залеза на неговия кратък и трагичен живот. Шостакович посвещава второто си клавирно трио на своя скъп приятел Иван Солертински. Композирано през 1944, неговото произведение отразява борбата и страданията на евреите по време на Втората световна война.“

Димитър Буров се изявява през последните години като педагог в Международната лятна академия на „Варненско лято“ и като инициатор на оригинални концертни изяви, сред които - Камерен ансамбъл Guildhall, Буров и приятели. Специализирал е в Guildhall School в класа на проф. Ифра Нийман и от 1997 е назначен за ръководител на катедра Струнни в Harrow School.
Стефан Хаджиев е универсален музикант с разнообразен репертоар. Възпитаник на Музикалното училище в София и Guildhall School в Лондон, той винаги е гледал отвъд стандартните дефиниции в изпълнителското музикално изкуство, като се е посветил на многопосочен репертоар, преминаващ през различни музикални жанрове. Има и своя група - струнен квинтет Wooden Elephant.
Людмил Ангелов, със специално отношение към родния си град Варна, има изключително присъствие в хронологията на ММФ ”Варненско лято” като солист на откриването на фестивала, с рецитали, в камерни формации, като педагог и като артистичен съветник. Той е почетен професор в Нов български университет, а през 2015 е удостоен с Голямата награда на град Варна.


Музикална лаборатория
14 август 2020
19:00 - Градска художествена галерия

Клавирно трио:
Димитър Буров - цигулка
Стефан Хаджиев - виолончело
Людмил Ангелов - пиано

Програма:
Бетовен - 14 вариации на оригинална тема, ми-бемол мажор, оп. 44 № 10
Шостакович - Клавирно трио ми минор, оп. 67 № 2
Шуберт - Клавирно си-бемол мажор D898 №1

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2020 може да проследите на сайта на фестивала
Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.
Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2020: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн, а за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!