'Варненско лято' на четири сезона

OFFnews 28 декември 2018 в 15:45 1839 0

Началото на музикалното „Варненско лято“ ще бъде през март с един блестящ концерт, достоен за голям фестивал.

Виенският камерен оркестър идва на 24 март в Зала 1 на Фестивалния комплекс с изтънчена програма от творби на Паганини, Хайдн, Респиги и Григ. Диригент и солист ще бъде Марио Хосен, неслучайно титулуван от музикалната критика като българския Паганини.

Създаден преди повече от 70 години, Vienna Chamber Orchestra е работил в началото с диригенти като Карло Цеки, Филип Ентремонт, по-късно с легендата Йехуди Менухин, с Шандор Вег и Хайнрих Шиф, които до голяма степен определят облика на ансамбъла за следващите десетилетия.

Исторически са срещите на оркестъра с композитора Бенджамин Бритън през 1946 г., с диригента Даниел Баренбойм през 1952 г. и с пианиста Алфред Брендел през 1964 г.

От 2008 г. главен диригент на оркестъра е Стефан Владар. През 2004 г. Йожи Хатори е определен за постоянен гост диригент. Световни турнета по всички континенти затвърждават през годините изключителната репутация на Виенския камерен оркестър, а за водещите солисти на нашето време е чест да свирят с виенчаните.

Това ще е само началото на един, изпълнен с предизвикателства, дълъг сезон на първия български фестивал. Готова е и новата визия на изданието, създадена от един от най-уважаваните български графични дизайнери Димитър Трайчев, автор на десетки визии на фестивала.

Очаквайте добри новини от Международния музикален фестивал „Варненско лято“ през цялата 2019 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови