Възторжени аплодисменти за Райна Кабаиванска в Арена ди Верона

OFFNews 30 август 2019 в 14:11 2919 0

Снимка Светослав Караджов

Легендарната Райна Кабаиванска бе почетен гост в Арена ди Верона за 500-ия спектакъл на Даниел Орен - един от титаните на диригентския пулт в съвременния оперен свят. Публиката в най-известния в света античен театър посрещна появата ѝ с възторжени аплаузи.

Творческото партньорство на Райна Кабаиванска и Даниел Орен започва през 1980 г. в Римската опера с „Манон“ от Масне и продължава повече от 20 години във всички големи италиански театри с „Адриана Лекуврьор“, „Тоска“, „Мадам Бътерфлай“, „Веселата вдовица“, „Фалстаф“, „Манон Леско“, „Роберто Деверьо“ и др. Исторически са спектаклите им на „Тоска“ в Римската опера през 1990 г. с участието и на Лучано Павароти. Особено преклонение Орен изпитва към превъплъщението на Райна Кабаиванска в образа на Адриана Лекуврьор. „ В продължение на 20-25 години, в които представяше тази роля, Райна Кабаиванска бе единствената и най-голяма Адриана.“, споделя той.

Кабаиванска дебютира като Адриана Лекуврьор през 1968 г. в Театро Реджо ди Парма. Под диригентството на Орен я изпълнява в Римската опера, „Ла Фениче“ във Венеция, „Карло Феличе“ в Генуа, „Верди“ в Триест, „Сан Карло“ в Неапол и Театро Реджо в Торино, където е и последната Адриана на Кабаиванска през 1994 г.

В тържествената вечер във Верона Даниел Орен дирижира „Тоска“. В едноименната роля се представя световноизвестното сопрано от китайски произход Хюи Хе. Тя се изява във всички най-големи световни оперни театри, а в Арена ди Верона участва за 15-ти пореден сезон. Хюи Хе е първата (и единствена засега) азиатка, канена за Тоска в Ла Скала, Милано.

През 2002 г. Райна Кабаиванска е в Театро Реджо ди Парма за своята последна „Тоска“ на италианска сцена. За да дебютира в ролята, там е и Хюи Хе. Великата примадона обучава младото сопрано. „Трябва много да благодаря на г-жа Кабаиванска за всичко, на което ме научи. Тя ми помогна да разбера, че за да бъда своята героиня, трябва да мисля като нея. Научи ме да интерпретирам и да предавам емоцията на публиката.“

На 10.09. Райна Кабаиванска пристига в България за своя 19-ти международен майсторски клас, организиран от Нов български университет. След прослушване на всички кандидати, маестра Кабаиванска ще избере 12 млади оперни певци, с които ще работи за усъвършенстване на вокална техника и артистична интерпретация. Галаконцертът на лауреатите е на 29.09. от 19 ч. в Софийската опера и балет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови