Вече може да пием по бира с братя Прошек в центъра на София

ОFFNews 15 ноември 2017 в 18:40 13125 0

Снимка БНТ

Вече всеки, който не иска да пие бира сам, но и няма компания, може да го направи с основоположниците на пивоварната индустрия у нас - братята Георги и Богдан Прошек.

Техен паметник бе открит вчера на едноименния площад в столицата. Автори на композицията са скулпторите Георги Чапкънов, Коста и Станислава Чапкънови и архитект Станислав Константинов, която показва братята в развеселена обстановка с бира в ръка. 

Паметникът е поставен по случай 170 години от рождението на Георги Прошек. Същевременно с откриването на паметника в галерия "Сан Стефано" бе показана и изложбата "Българските чехи".

Двайсет и шестте пана от експозицията, чийто куратор е фотографът Иво Хаджимишев, съдържат богат снимков и текстови материал с информация за живота и делото на някои от най-известните чехи, допринесли за следосвобожденското развитие на България.

Сред представените в изложбата емблематични фигури са първият министър на просвещението - историкът д-р Константин Иречек, живописецът Иван Мърквичка - съосновател на Държавното рисувално училище (днес Национална художествена академия), големият майстор на баталната живопис Ярослав Вешин, композиторът Иван Цибулка, пивоварят Франц Милде, братята Карел и Херман Шкорпил – положили основите на българската археология и музейното дело в България, пионерът на българската ентомология и естествознание акад. Иван Буреш, братята Иржи и Теодор Прошек (променили впоследствие имената си на Георги и Богдан Прошек) – автори на първия градоустройствен план на София и проектанти на Орлов и Лъвов мост в столицата, Софийската централна гара, Бирената фабрика в София, Варненското пристанище.

Оригиналите на включените в експозицията репродукции на текстови материали и портрети се съхраняват в хранилищата на Държавна агенция „Архиви” в София, Пловдив, Сливен, в научния архив на БАН и Националната художествена галерия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови