'Великденско вино' - постановка на живо онлайн (видео)

OFFNews 02 юни 2020 в 09:15 2797 0

Театър "Възраждане" представя онлайн постановката си "Великденско вино" Спектакълът може да се гледа от 19.00 ч. на фейсбук страницата на театъра. Носителят на АСКЕЕР 2017 за главна мъжка роля на Свежен Младенов отправя лично покана към зрителите:

Ловеч, Вароша, Великден, сутринта. Църквата Успение Богородично е празна и литургията не може да се състои. Виното, Христовата кръв, и хлябът, Христовата плът, няма на кого да бъдат раздадени. Верен или неверен, слухът, че именно поп Кръстьо Никифоров е предателят на Левски, е накарал всички жители на града да отидат в другата църква. Поп Кръстьо е сам със своя ням клисар. Изправен пред факта на общественото отхвърляне, но и пред друг – голямата вероятност да бъде убит, той трябва да действа. Трябва да узнае и разясни – за себе си и за целия отсъстващ свят - как и защо е извършено предателството.

Географията, топонимията, местата и пътищата, имената, дните, часовете, като линии на карта се събират в една точка – монолога на Кръстьо Никифоров. Той знае истината и същевременно не я знае. Защото като всеки трагически характер, и този не познава докрай самия себе си. И той тръгва към това познание, въоръжен с най-острия инструмент – всепроникващата българска ирония.

Трезвият му сарказъм просмуква всичко, за което говори – истините, мненията, фактите и историческите му заключения. За неговия светски мислещ ум и характер, надарен с всички лидерски качества, няма табута, няма неразрешим въпрос. Неговият нонконформизъм никога не е бил роля или маска, претенция на посредствен човек. Той никога не е бил посредствен човек.
Анализът му на българското революционно движение стига до някаква раблезианска сатира, карнавалност и обезоръжаваща компетентност.

Такъв човек не би предал. Нито Левски, нито друг. И все пак предателството е извършено. И не за пари, и не от страх. Къде се пречупва този дух и къде душата се оказва по-слаба от характера? Този ироничен, енигматичен и проникновен текст съдържа именно този въпрос.
На този въпрос се опитва да отговори и представлението.

Режисьор: Весела Василева

Сценография: Весела Василева, Борислав Тонев - Бъки

Участват: Свежен Младенов, Йордан Ръсин

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови