Вижте програмата на Sofia Art Book Fair 2017

OFFNews 18 септември 2017 в 08:27 3689 0

Sofia Art Book Fair е ежегоден фестивал и изложение на арт книги, независими художествени издания и експериментални книжни форми от цял свят. Основна цел на фестивала е да създаде платформа за развитието и разпространението на подобен тип издания в България и да запознае широката българска публика с изявени автори и специализирани издателства от цял свят.

Тази година фокус на фестивала са фотокнигите и фотографските независими издания – артистична форма, набираща все по-голяма популярност не само на независимата издателска сцена, но и сред културните институции, музеите и утвърдените международни фестивали за изкуство.

Sofia Art Book Fair 2017 ще се проведе между 18 и 24 Септември и програмата включва изложби на арт и фотокниги, лекции и презентации на български и международни автори и книжно изложение. Организатори на фестивала са Десислава Панчева, основател и куратор на Hip hip Library и фотографа Никола Михов, основател на виртуалната платформа за българска съвременна фотография Bulgarian Photography Now.

ИЗЛОЖБИ


ИЗЛОЖБА ЯПОНСКИ ФОТОКНИГИ
ОТ КОЛЕКЦИЯТА НА СЕБАСТИАН АРТУР ХАУ
14 – 28 Септември
Hip Hip Library

В Япония книгата е предпочитано средство за представянето на фотографията, а фотокнигата е широко възприемана като самостоятелна форма на изкуство. В изложбата ще бъдат представени 28 изключителни издания от последните 40 години, сред които и фотокниги на култови японски фотографи като Дайдо Морияма и Такума Накахира.

Себастиан Артур Хау работи като търговец на книги от 15 години първо в Кьолн, Германия, а след това в Париж, Франция. Редовно пише за фотографията, куратор е на изложби и организира разговори и събития.

За повече информация: https://www.facebook.com/events/1925063731081568

ИЗЛОЖБА ОТ ПРОЕКТА REFORGET YOUR PAST
18 – 30 Септември
Галерия Synthesis

В изложбата ReForget Your Past ще бъдат представени резултатите от проекта на фотографа Никола Михов, в който той кани 30 български и чуждестранни артисти - художници, фотографи, дизайнери и графити артисти - да преработят екземпляри от неговата фотокнига Forget Your Past. Издадена през 2012 г. от издателство Жанет 45, тя проследява съдбата на най-значимите монументални паметници от времето на комунизма, от построяването им до сегашното им състояние на разруха и безстопанственост.

За повече информация: https://www.facebook.com/events/554705351527586


ЛЕКЦИИ

“1 + 1 = 4!” ЛЕКЦИЯ НА КОРИН НОРДЕНБОС
19 Септември 19:00ч
Generator

В лекцията си Корин Норденбос обяснява не само традицията на фотографската книга, но също така разглежда концептуалната документална фотография и нейните корени в холандската култура. Корин Норденбос е нидерландски фотограф и преподавател. Нейният принос за образованието в Нидерландия повлиява върху развитието на фотографията в международен мащаб. Корин е ръководител на специалност Фотография в Кралската академия на изкуствата (KABK) в Хага до април 2015 г. През 2014 г. е удостоена с наградата на Кралското фотографско дружество във Великобритания.През 2016 г. тя е обявена за
„Офицер на Ордена на Оранж-Насау“ във връзка с приноса ѝ за развитието и признаването на холандската фотография в международен мащаб.

За повече информация: https://www.facebook.com/events/339656019792043/


“One% OF ONE” ЛЕКЦИЯ НА МИТКО МИТКОВ
20 Септември 19:30ч
Swimming pool Project space

One% of One e платформа за независими експериментални книги, каталози и изложби, основана в Хамбург от германския графичен дизайнер Щефан Фухс и Митко Митков - български фотограф и графичен дизайнер, редактор на списанието за култура "Hartikel”.

Лекцията ще проследи развитието на проекта One% of One и неговата метаморфоза от независимо издателство с преобладаващ интерес към фотографското изображение до платформа за културен обмен и реализацията на различни проекти в сферата на изобразителното изкуство.

За повече информация: https://www.facebook.com/events/230211834170202

“BEIJING SILVERMINE” ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ТОМА СОВАН
21 Септември 19:00ч.
Institut francais de Bulgarie

Тома Совaн е френски колекционер на намерена фотография и автор на фотографски книги. През 2009 г. той поставя началото на един от най- големите и важни проекти за архивиране в Китай наречен "Beijing Silvermine" ("Пекинската сребърна мина") - архив от половин милион фотографски негативи, които Сован събира през последните седем години от пунктове за рециклиране, разположени в околностите на Пекин.Днес този фотографски архив обхваща над половин милион анонимни фотографии от периода от 1985 г. до 2005 г., пресъздаващи голяма част от историята на популярната аналогова фотография в Китай.

За повече информация: https://www.facebook.com/events/279812682502214


Представяне на енциклопедията
„История на европейската фотография 1900 – 2000“
ЛЕКЦИЯ НА ПРОФЕСОР ВАЦЛАВ МАЦЕК
22 Септември 19:00ч.
Photosynthesis

„История на европейската фотография 1900-2000 г.“ е първата всеобхватна енциклопедия за историята на фотографията през 20 век, която представлява изследователски проект с международно участие в общоевропейски мащаб. Изданието е разделено на три тома/периода: том 1 - 1900-1938 г., том 2 - 1939-1969 г. и том 3 - 1970-2000 г.
Координатор на проекта е проф. Вацлав Мацек, председател на асоциация FOTOFO, преподавател в Университета за сценични изкуства в Братислава и директор на фестивала Месец на фотографията в Братислава.

За повече информация: https://www.facebook.com/events/399215427143312


ЛЕКЦИЯ НА КАРЛОС СПОТОРНО
23 Септември 19:00ч
Cosmos coworking camp

Карлос Споторно е испански документален фотограф с интереси в социалната и политическата сфера. Той ще представи последната си книга „Тhe Crack”. Страниците на „The Crack“ разказват за срещи с мигранти от Субсахарска Африка и планината Гуругу, за спасяването на лодка близо до либийския бряг, за балканският бежански поток, за присъствието на танкове на НАТО на белоруската граница, за арктични гори, в които финландски наборни войници изследват границите на собствената си страна.

КНИЖНО ИЗЛОЖЕНИЕ

КНИЖНО ИЗЛОЖЕНИЕ SOFIA ART BOOK FAIR
23 – 25 Септември 13:00ч - 20:00ч
Cosmos coworking camp

По време на изложението публиката ще може да срещне с български и международни артисти, автори на фотокниги, комикси, фензини и специализирани издателства. Посетителите на изложението ще могат да разгледат и закупят арт и фотокниги, комикси, фензини, експериментални печатни издания, авторски графични отпечатъци.

Участници:

изд. Innocences (Франция)
http://www.innocences.net/

изд. FotoEvidence (САЩ / България)
http://fotoevidence.com/

изд. Centrala (Полша)
http://centrala.org.uk/

изд. MAMA Photobooks (Унгария)
http://mamaphotobooks.tumblr.com/

изд. This Is Not A Map (Франция)
http://www.thisisnotamap.com/


изд. Жанет 45 (България)
http://books.janet45.com/

Тома Сован / Beijing Silvermine (Франция)
http://www.beijingsilvermine.com/

Елен Корт (Холандия)
https://www.ellenkorth.com/

Maycec (Мароко / Франция)
http://maycec.com/

Веселина Николаева (България)
http://www.vesselinanikolaeva.com/

Кристиан Райстер (Германия)
https://www.christianreister.com/


Mitch Ar Breizounek (France)
http://mitch-ar-brezounek.tumblr.com/

София Грънчарова (България)
https://www.sophiagr.com/

Рада Люис (България)
http://radalewis.com/

Борис Праматоров (България)
http://borispramatarov.tumblr.com/

Мартина Вачева (България)
http://martinavacheva.tumblr.com/

ПУК! (България)
https://www.facebook.com/pukplatform/

Hip Hip Library (България)
https://www.facebook.com/hiphiplibrary/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови