Водната кула като метафора на постоянното движение

Offnews 04 декември 2018 в 11:23 2034 0

Последният проект на Галерия +359 за 2018 година е посветен на водата и нейните трансформации. Изложбата на Калина Димитрова и куратора Весела Ножарова се открива на 5 декември от 18:00 часа.

Под заглавие „Все по-нови води се вливат в тези, които вече са се влели в същите реки”, авторката представя скулптурна инсталация, която борави с ежедневни и познати образи. Това са различни вместилища на течности, шишета за вода, бутилки за сок, кенчета от бира - все продукти на съвременната цивилизация, които обаче вместват една и съща изначална субстанция. Весела Ножарова акцентира в кураторската си концепция, че „в своята артистична практика, Калина Димитрова винаги се занимава с промяната. Но не с промяната като внезапно превъплъщение, а като скрито и неумолимо изменение.“ Водната кула е естествена продължение на нейното изследване.

Съоръжението в кв. Лозенец е вместилище на вода, която се впуска нагоре, за да достигне върха, в опит да изравни и умиротвори всички течащи води наоколо. Вода, която е на върха, готова да падне надолу, за да се качи нагоре отново и отново да полети надолу… Този нескончаем цикъл отдавна е изчезнал от старата сграда. Кулата се е превърнала в метафора, в паметник на постоянно движение, метафора за всичко, което тече, което променя формата си, което преодолява препятствия, изменя образа си, изпълва се със съдържание или го губи внезапно преминавайки в нещо друго, с форма или безформено.

Материална, бяла и анонимна, инсталацията на Димитрова е скулптура на промяната и вечното движение и превъплъщение. Това обаче отново е само моментно състояние на обектите. Предметите се втичат от цистерната на кулата, политат надолу като големи гроздове течност, падат, за да заемат познатите форми и образ, но това трае само миг преди да се разтекат отново.

"Подобно на течността, която не знае прегради заемайки наличното пространство, така и човешкото въображение борави с безлимитни категории, готово да припознае смисъл и логика в променящия се материален свят" обобщава Весела Ножарова.

Изложбата ще бъде достъпна за ценителите на съвременното изкуство до 23 декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови