Вторият филм от поредицата 'Нашите пълководци' е посветен на ген. Георги Вазов (видео)

ОFFNews 14 февруари 2019 в 14:00 2341 0

Георги Вазов - човекът, който стои зад думите „Има ли цяр за злото? Да, има! Но за това трябва да се преродим, да се облагородим, да обикнем повече от всичко България и да презрем личните интереси...“, е вторият герой в документалната поредица „Нашите пълководци“ на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“. Образът му оживява във втория късометражен филм от поредицата, за да ни разкаже за живота му още от раждането му, през успешното превземане на непревземаемия Одрин до смъртта му през 1934 г.

Георги Вазов е роден през 1860 г., а негови братя са народният поет Иван и бъдещият генерал Владимир. Искрен русофил, през лятото на 1886 г. той участва в детронацията на княз Александър І. По неговите думи: „Целият преврат се превърна в една печална трагикомична история....“ и след неуспеха капитан Вазов бяга в Русия, където завършва образованието си. Присъждат му званието „военен инженер“ и е изпратен далеч в Средна Азия, където строи укрепления и жп линии.
След 9 години емиграция Георги Вазов се завръща в България и отново постъпва в Българската армия. Постепенно израства в кариерата и достига поста началник на инженерните войски. Вече генерал, Георги Вазов внедрява в армията ръчната граната като оръжие за близък бой, участва в комисии за закупуване на оръжие от чужбина.

Той обаче си спечелва завистта на някои свои колеги, както и скритото недоверие от страна на Двореца. Срещу него е подета яростна кампания, а през 1909 г. дори е инспириран процес. След стотици статии за „злоупотребите на Вазов“, военният съд реално го оправдава, но генералът е принуден да напусне армията. „Клеветническата кампания, водена две години против мен, извърши своето подло дело и ми отрови живота“, пише той.

Но през 1912 г. избухва Балканската война и, макар да не е любимец на цар Фердинанд, Георги Вазов е призован отново под знамената. Главното комадване не смее да вземе самостоятелно решение за обсадения Одрин, а всички осъзнават, че неговото превземане ще окаже решаващо значение за изхода на войната. Затова отговорността е прехвърлена на генерал Вазов, като специалист по крепостната война. През януари 1913 г. той с ентусиазъм приема командването на Източния сектор на обсадата.

Задачата обаче не е никак проста. Както казва един руски генерал, отбранявал Порт Артур през Руско-японската война: „Одрин е една първокласна крепост и е непревземаема на теория. Но за вас, българите, кой знае... всичко е възможно.“ И се оказва прав. Това е обаче само поредната стъпка за генерал Георги Вазов – подробностите за живота му, гледайте във филма.

Документалната поредица „Нашите пълководци“ е съвместен образователен проект на сдружение „Българска история“ и ЗАД „Армеец“, който цели да направи родната история интересна и вълнуваща както за по-широката общественост, така и за учениците. Проекът е продължение на първата поредица на „Българска история“ и ЗАД „Армеец“ „Българско военно чудо“, която пресъздаде най-големите военни постижения на армията ни. Филмите бяха представени на открити уроци по родолюбие пред стотици ученици и провокираха страхотен интерес както сред тях, така и сред учителите. Сега обиколката из училищата в страната продължава и с епизодите от „Нашите пълководци“. След като проведоха открити уроци в Лясковец, Велико Търново, Търговище и Плевен, като обиколката продължава.

Филмите са достъпни за всички и онлайн, а дискове от поредицата се подаряват безвъзмездно за образователни цели. Всеки вторник авторите от "Българска история" и ЗАД „Армеец“ публикуват по един епизод на „Нашите пълководци“ в социалните мрежи (вторник във Facebook и четвъртък в Youtube).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови