За магията и душата на буквите: Изложба показва скритата красота на писмото

ОFFNews 09 май 2018 в 17:26 3597 0

Маргарита Иванова – художник – калиграф, автор на изложбата

Вчера в Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий“ се откри изложба калиграфия – старо уставно българско писмо на тема „За магията и душата на буквите“. 

На изложбата за първи път бяха представени калиграфии в стилистиката на старите български книги от 13 и 14 век, изписани на пергамент.

Орнаментика в стил 15 век, реплика на Коптският кръст от най-старото Евангелие на Юда, реплика на лист от Манасиевата хроника, стихотворението на Иван Вазов „О, Шипка“ на пергамент с везани букви и „За буквите“ от Черноризец Храбър на старобългарски език са само част от експонатите, които могат да бъдат видени.

Автор на творбите е Маргарита Иванова – художник – калиграф. С изложбата "За силата и душата на буквите" с изразителните елементи на съвременната калиграфия си е поставила за цел да разкрие красотата на буквите, както и да подчертае тяхната значимост за развитието на българския народ в културно и историческо отношение.

Изложбата бе открита от директорката на Народната библиотека доц. д-р Красимира Александрова. В залата на библиотеката присъстваха президента на Международната фондация „ Св. Св. Кирил и Методий“ проф. д-р Стефан Стефанов и г-н Михаил Тачев, ректора на Университета по библиотекознание и информационни технологии – проф. д. ик. Н. Стоян Денчев, председателя на Българо-китайската камара за индустриално развитие – г-жа Десислава Дончева. Директора на Институт Конфуций – Аксиния Колева, директора на Китайския културен център – г-н Тун, гости от Ротари клуб София Център, Ротари клуб София Капитал и Ротари клуб Дупница.

Г- н Тун остана очарован от работата на художника и и отправи покана за изложба в Китай.

На изложбата Маргарита Иванова отправи предизвикателство към гостите си , като беше подсигурила истински пергамент и всеки, който желаеше можеше на опита да пише с туш, перо. Гостите проявиха интерес, дори директора на Китайския културен център – г-н Тун изписа думата благодаря с туш и перо на пергамент.

Изложбата бе организирана със съдействието на международна фондация „Св. Св. Кирил и Методий“ и партньор Ротари клуб София Център .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови