За първи път куратор от Таte в Лондон с лекция в България

ОFFNews 17 ноември 2017 в 14:22 3806 0

Дългоочакваната лекция на куратора от Tate Modern, Лондон, по време на "Въведение в съвременното изкуство" - Изабела Мейдмънт, която беше отменена от първоначалната си дата, ще се състои на 2 декември, събота, от 14 часа във Френски културен институт.

Гостуването е специално по покана на фондация „Отворени изкуства“ и е първата кураторска визита с публична лекция на представител на Tate Modern в България. Тя ще говори за изключетелно интересната и дискутирана в момента тема в световен план за откупките на пърформанс арт и за колекционирането му под формата на документ, реквизит или друг фрагмент от изпълнението на живо. Д-р Изабела Мейдмънт е съ-куратор на платформата Tate Live, предназначена за експерименти и изпълнения на живо в т.нар. резервоари (Tanks) на Tate.

Следващата събота на сцената на Въведение в съвременното изкуство ще застане Снежанка Михайлова, представяща Бележки за връзката между пърформанс и книга. В лекцията си, тя ще опита да разгледа пърформанса не спрямо театъра, танца или визуалното изкуство, а като книга. Анализът е част от дългогодишното търсене на Снежанка за философската връзка между текст и действие, като форма на изкуство. През 2011 излиза нейната първа книга Theatre of Thought (Театър на мисълта), която е представена като серия от пърформанси на различни форуми в Холандия, Франция, Италия, Швейцария и Финландия.

Над 140 посетители събра първата лекция от "Въведение в съвременното изкуство" в София

В третата лекция на 25 ноември, една от първите български художнички, които прилагат пърфомативни практики паралелно с други медии - Албена Михайлова, ще ни върне назад във времето, като представи с архивни материали собствения си опит, влияния и интереси от края на 80-те и началото на 90-те, преплитащи се с пърформативни практики.

Четирите лекции са със свободен вход и ще се провеждат всяка събота на месец ноември от 17 часа в Софисйка градска художествена галерия, както и първата събота на декември от 14 часа във Френски институт с предварително записване тук. Информация за програмата и лекторите можете да следите във Facebook страницата „Въведение в съвременното изкуство“.

Въведение в съвременното изкуство“ стартира през 2011 г. Създаването й е мотивирано от необходимостта за генериране на контекста на съвременното изкуство в България. Дейностите протичат в различни структурни етапи – специализиран образователен курс, отворени лекции и разговори с творци, като всички събития са безплатни. Част от платформата е и “Форум колекционери”, който представя концепцията за изграждането на колекции чрез срещи и разговори с колекционери и куратори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови