Закуска с „Дългият път на север“

Камелия Тавитян 14 март 2016 в 17:30 4643 0

Късната неделна утрин имаше какво да предложи, но киносалона остана почти празен. В контраст с безцветното време и малкото бледи лица по улиците на София, в "Люмиер" бе първата прожекция на „Дългият път на север“, която оцвети деня на всички зрители.

Кога за последно сте гледали анимационен филм на голям екран? Ако скоро не се е случвало, а може би и никога не се е, съветвам ви да наваксате, защото преживяването в киносалона е различно, някак хипнотизиращо. Филмът възбуди въображението на малките киномани и внесе странно чувство за спокойствие и лекота в душите на по-възрастните зрители. Още топъл от фурната, излязъл края на януари, френският филм е не само красив и майсторски изпипан, но и стойностен. Малките зрители не сдържаха коментарите си и бяха изцяло погълнати от сюжета. Заедно с нежната руса главна героиня те извървяха пътя на север, който отключи множество любознателни въпроси у тях.

Специалното във филма, освен богатите пастелни цветове, които те заливат от екрана, е начинът, по който героите са изградени и се развиват в течение на действието. Всеки от тях е добър по душа и истински като в игрален филм. Липсва типичният злодей от детските филмчета. Естествено, не става дума за наивна анимация с подскачащи зайчета по екрана, ами за елегантно построена история за упоритостта и необикновеното. Пречки по пътя също не липсват, но те само мотивират героите да се справят с тях.

Приключението сред вечните ледове на Северния полюс изисква много смелост и целеустременост. В този ред на мисли, смятам че „Дългият път на север“ не е самоцелна анимация, концентрирана само върху обвивката, ами е зрял детски филм. Колкото и нелепо да звучи думата „зрял“, отнесена до детски филм.

Аристократична, с действие развиващо се отначало в Русия, творбата остава впечатление за изтънченост, а дублажът и за миг няма да ви подразни, напротив, даже ще решите, че в оригинал е бил на български. Само в рамките на 81 минути дългият път ще ви се стори кратък и няма да ви се излиза от салона. Ако сте родители с вкус, заведете и себе си и децата си на това пътешествие.

Вместо да пиете кафе или да закусвате, насладете се на една качествена анимация, която се топи в очите ви. Аз вече имах щастието да съм сред първите в България, които се докоснаха до приказния свят на севера, а може да го направите и вие на следващите прожекции тези дни:

- 19.03: "Люмиер", 12:45;
- 19.03: "Cine Grand City Center Sofia" ,12:30;
- 19.03: "Cinema City Mall of Sofia", 11:00;
- 19.03: Кино "Арена Делукс България Мол", 11:30;
- 20.03: "Люмиер", 12:00;
- 20.03: "Cine Grand City Center Sofia", 12:30;
- 20.03: Кино "Арена Делукс България Мол", 11:30;
- 20.03: "Euro Cinema", 14:00;
- 24.03: Културен център на СУ, 17:30;
- 26.03: Дом на киното, 13:00;
- 27.03: Културен център “G8”, 13:00.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !