Започва кинофестивалът във Венеция

OFFNews 28 август 2019 в 10:45 1802 0

Снимка Lenotizie.org

Кинофестивалът във Венеция ще бъде открит довечера с първия европейски филм на японския режисьор Хирокадзу Корееда - "Истината", съобщиха световните информационни агенции.

Филмът с участието на Катрин Деньов, Жулиет Бинош и Итън Хоук е и в основната конкурсна програма на 76-ото издание на кинофестивала.

Хирокадзу Корееда и преди е участвал в кинофестивала във Венеция с "Илюзия", който спечели наградата за операторско майсторство през 1995 г. Японският режисьор е лауреат също на наградата "Златна палма" от кинофестивала в Кан с филма "Джебчии" (2018 г.).

В конкурсната програма за наградата "Златен лъв" са 21 филма. С голям интерес се очаква супергеройският филм "Жокера" на режисьора Тод Филипс с Хоакин Финикс в ролята на отколешния враг на Батман. Сред другите интересни заглавия са "Пералнята" ("The Laundromat") на Стивън Содърбърг с Мерил Стрийп, Гари Олдман и Антонио Бандерас, "Към звездите" ("Ad Astram"), в който Брад Пит е в ролята на астронавт, "Историята на един брак" ("Marriage Story") на режисьора Ноа Баумбак с Адам Драйвър и Скарлет Йохансон.

Филмът на Роман Полански "Аз обвинявам" ("J'accuse") за делото "Драйфус" също ще се съревновава за наградата "Златен лъв".

Френското кино ще бъде представено от режисьора Оливие Асаяс с "Wasp Network" с участието на Пенелопе Крус за арестувани в САЩ кубински шпиони, и от режисьора Робер Гедигян с "Gloria Mundi".

Канадският режисьор Атом Егоян ще покаже филма си "Почетен гост", шведът Рой Андерсон - "За безкрайността", чилиецът Пабло Лараин - "Ема", колумбиецът Сиро Гера - "В очакване на варварите".

Извън конкурсната програма ще бъде премиерата на шекспировата драма "Кралят" с Тимъти Шаламе като крал Хенри Пети и Робърт Патинсън в поддържаща роля, както и на телевизионния сериал "Новият папа" на режисьора Паоло Сорентино.

Миналата година кинофестивалът във Венеция предизвика критики заради неравностойното представяне на жените. В отговор Алберто Барбера каза, че тази година са включени "много филми за проблемите на жените в различни страни по света", макар и "не всички от тях" да са режисирани от жени.

В основната конкурсна програма има само две режисьорки - саудитката Хайфа ал-Мансур с "Идеалният кандидат" и австралийката Шанън Мърфи с "Babyteeth" ("Наивност").
Друга режисьорка - аржентинката Лукресия Мартел, беше избрана за председател на журито.

Кинофестивалът във Венеция ще продължи до 7 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови