Защо Кристо пуска 7500 варела в езеро в Хайд парк?

OFFNews 10 април 2018 в 11:07 8933 0

Снимка Christo

Христо Явашев-Кристо работи усилено по първата си експозиция във Великобритания - огромна скулптура от варели в езерото "Серпентината" в лондонския Хайд парк.

През юни върху водите на езерото ще изникне гигантско творение от 7506 варела, плуващо свободно във водите. 

На въпрос на "Гардиан" дали 150-тонната скулптура е алегория на зависимостта на Запада към петрола и замърсяването на планетата, Кристо отговаря: "Като артист няма защо да обяснявам работата си. Не мога да обясня изкуството си. Цялата ми професионална работа е ирационална и безполезна." И според него така трябва да бъде. "Правя неща, които нямат функция - освен може би да носят удоволствие."

Christojeanneclaude.net

До арт инсталацията в Хайд парк всеки ще има свободен достъп, няма да се купуват билети, да се правят резервации. Тя ще остане там няколко месеца.

Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод, с която работеха десетилетия заедно, често са използвали варели в проектите си. Като например на улица "Висконти" в Париж. Тогава някои критици определиха проекта като отговор на Желязната завеса и като жест към революционните традиции на френската столица. Кристо отново отклонява възможните интерпретации и не посочва замисъла.

Christojeanneclaude.net

Лондонската скулптура от варели ще бъде наречена "Мастаба". 

Мастабата е много древна форма. Произходът ѝ е от Месопотамия, когато земеделците постепенно започнали да се превръщат в градско население. Такава била формата на пейките пред домовете тогава, а по-късно започнали да я свързват с фараонските гробници. Представлява трапезоидна призма. Но не е точно пирамида. Стените са с 60-градусов наклон спрямо хоризонта, обяснява в интервю за "Гардиан" авторът. Думата "мастаба" означава "каменна пейка".

Фигурата в езерото "Серпентината" ще е висока 20 метра, широка 30 и 40 дълга.

Всъщност проектът е замислен още преди кончината на Жан-Клод. Едновременно с него в галерията "Сърпентайн" на 19 юни ще бъде открита експозиция на творби на двамата съпрузи. Там ще бъде изложен и проектът им за още по-голяма Мастаба, замислена да изникне в Абу Даби. За нея Кристо и Жан-Клод преговаряли с шейхове и търсили съдействие дори оф френския външен министър и от бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт. До момента проектът не е реализиран.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови