Защо тази година може и да няма Нобелов лауреат по литература

OFFNews 03 май 2018 в 14:34 3255 0

Връчването на една от най-старите и най-престижните културни награди в света - Нобеловата за литература - може да бъде отменено тази година заради дълбоката криза, в която изпаднаха организаторите, пише Би Би Си. Тя бе провокирана от сексскандал, който доведе до оставките на проф. Сара Даниус - ръководила Шведската литературна академия, която определя носителя на Нобеловата награда, и на още четирима от 18-членното жури.

Скандалът избухна, когато съпругът на един от бившите членове на Нобеловата комисия за литература - Катарина Фростенсон, бе обвинен от 18 жени в сексуална злоупотреба. Последваха остри критики към Академията за начина, по който е провела разследването срещу фотографа Жан-Клод Арно. Той отхвърля всички обвинения.

Днес Шведската академия трябва да реши дали тази година ще бъде връчена Нобелова награда за литература или не. Някои от членовете ѝ смятат, че тя не е в състояние да продължи процедурата.

Скандалът

Миналия ноември, вдъхновени от движението #MeToo, 18 жени отправят обвинения в сексуално посегателство срещу Арно. Твърди се, че някои от инцидентите са се случили на територията на имоти, принадлежащи на Академията.

Организацията гласува предложение за отстраняване на съпругата му от Академията - поетесата и писателка Катарина Фростенсон, но то е подкрепено само от тримата членове на комисията, които я напускат.

Това, заедно с обвиненията в конфликт на интереси и изтичането на имената на номинирани, разделя организацията и провокира вълна от оставки. Сред тях са тези на Фростенсон и на ръководещата академията проф. Сара Даниус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови