'Златната липа' 2018 представя 50 нюанса европейско кино

OFFNews 21 май 2018 в 13:23 1999 0

VI-ото издание на кинофестивала „Златната липа“ 2018 идва в Стара Загора с изключително амбициозна програма, която ще превърне 5-те фестивални дни от 2 до 6 юни в истински киномаратон, включващ рекордните 50 филма и 8 съпътстващи събития. Пълната филмова програма по часове и салони вече е публикувана в сайта на фестивала www.thegoldenlinden.com. Прожекциите ще бъдат при вход свободен, както винаги досега. Те ще се осъществяват в залите на старозагорския Оперен театър и на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Церемонията по откриване на фестивала ще започне на 2 юни (събота) в 17,30 ч. с шествие на кинозвездите на българското кино заедно с много от известните актьори, актриси и режисьори на Европа. „Златната липа“ предизвиква все по-голям интерес на Стария континент и тази година форумът ще доведе в Стара Загора рекорден брой гостуващи кинотворци, които лично ще представят филмите си преди прожекциите, посочи основателят на събитието Магдалена Ралчева.

„Поради наситената програма голяма част от лентите ще имат само по една прожекция, но се надявам това да не попречи на истинските ценители на Седмото изкуство. Филмовата селекция прилича на интересен пъзел, който обединява в себе си различните нюанси на съвременното европейско кино чрез образите на съвременните жени“, каза още Магдалена Ралчева, чийто последен филм „12 А“ също постави в центъра си драматична женска история.

От 9-те ленти в конкурсната програма на „Златната липа“ тази година 6 представят впечатляващи женски образи – от порастващо момиче до жена на зряла възраст.

По време на церемонията ще бъде представен и специалният гост на събитието – обичаният български актьор Васил Банов, пресъздал десетки образи на големия и малкия екран - като се започне от тв-сериала „На всеки километър“ (1969) и се стигне до последния филм на Стефан Командарев „Посоки“ (2017), който ще бъде прожектиран в извънконкурсната програма на фестивала. Васил Банов ще получи наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното.

Филмът, който ще даде официалния старт на „Златната липа“ 2018, е унгарската романтична драма „Кинчем, моето съкровище“ (2017) на Габор Херенди.

„Това е една изключително увлекателна и в същото време приказна история, заради начина, по който филмът е заснет и разказан от неговите автори“, каза Магдалена Ралчева.

Международното жури с председател режисьора Юрий Дачев ще има задачата да отличи сред 9-те филма от конкурсната програма лентите, които в последния ден на фестивала (6 юни от 18 часа в залата на Операта), ще получат статуетка „Златна липа“ за най-добър филм, за най-добър актьор, за най-добра актриса, за най-добър режисьор и специалното отличие на Съюза на българските филмови дейци. По традиция церемонията по закриване на фестивала ще завърши с прожекция на наградената най-добра лента.

На 3 юни ще бъде спазена традицията специалният гост да открие звезда със своето име и да посади свое дръвче в Алеята на липите, западно от сградата на Оперния театър. Това ще се случи в 12 часа, поканени са всички почитатели на киноизкуството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови