Как да се грижим за домашните любимци

OFFNews 19 октомври 2019 в 09:53 2699 0

За голяма част от хората животът без домашен любимец би бил немислим. Човечеството още от минали епохи е водило е прекарвало дните си заедно с четириногите приятели. Те възпитават в децата усет и грижа към близко същество, а често дори ни подкрепят в тежки моменти. Жизнерадостният и безгрижен нрав на животинките ни карат да гледаме на проблемите с други очи. Те лекуват депресии и предизвикват радост у потиснатите личности. 

Съжителството обаче със симпатичните представители на животинското царство води редица рискове със себе си.

Какво трябва да се направи, за да водим безопасен и здравословен живот заедно с нашите неразделни приятели?

Обезпаразитяване

“Неприятните бълхи не ходят по хората” - чували сте го, нали?! От части това е вярно, но истината е, че дори и да не се завъждат върху човешкия организъм, те могат да нанесат множество ухапвания, които са неприятни и вредни сами по себе си. Препаратите против досадните кръвопийци са задължителни, дори и да отглеждате животинка на двора. И да не е у дома, пак може да пострадате от вредителите. Страданията на животното от неприятните ухапвания също не е за пренебрегване. Съществуват изключително ефикасни препарати, които чрез периодично нанасяне ще ви отърват от проблема. 

Домашна обстановка

Не се залъгвайте, че ако не поставите пухкави настилки и меки килими, бълхите ще стоят дистанцирани. Дори и на гладки дървени плоскости те могат да се разпространяват. Веднъж започнали да се размножават, изтребването им е доста трудно. В тези случаи за сигурни и окончателни резултати може да се наложи да прибегнете към фирмите, специализирали се в борбата с вредителите. 

Изчистването трябва да е изцяло и поголовно. Частичното решение на проблема гарантира завъждането им отново. Веднъж плъзнали, могат да се настанят в чаршафите и дрехите ви. Много лесно и бързо ще направят живота ви немислим. Параноята, която съпровожда подобни състояния, е много трудна за преодоляване. Вземете бързи и сигурни мерки. Ще оцените резултатите подобаващо. 

Ваксинации

Със самото взимане на домашно животно задължителна стъпка в опазване на здравето на вашето семейство е ваксинацията му. Ветеринарите ще ви дадат точна и ясна схема на поставянето на ваксините, които ще улеснят ежедневието ви. Това осигурява здрав живот на любимците и предпазва хората от някои опасни инфекции. 

Обучение и възпитание

Както и при малките деца, приучването към някои навици и въвеждането на ред изискват строга последователност. Бъдете неотстъпчиви. В последствие ще се радвате на постигнатите резултати. Всеки трябва да си знае мястото. Ако позволите на сладкото същество да проявява своеволия от ранна възраст, няма да го промените, когато порасне. 

Щастливо съжителство

Наред с всички грижи, радостта и емоциите, които ще ви носят, домашните любимци си струват усилията. Те ще изпълнят живота ви със съвсем други ценности. Невинно същество, което разчита на вас и вие сте всичко за него. Знае много добре как по първичен начин да изрази признателността и любовта си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови