Как най-богатите жени на Америка са направили своето състояние

OFFNews 05 юни 2019 в 16:20 5348 0

Снимка Forbes

Даян Хендрикс

За поредна година сп. "Форбс" пусна списък с най-богатите жени в Америка.

Възрастовият диапазон на членовете, попаднали в списъка, варира от 21 до 92 годиши. Минималната нетна стойност в класацията се равнява на 225 милиона долара. Рекорден брой са милиардерите, които се равняват на 25 души. Почти половината или 38 жени живеят в Калифорния, следвана от Ню Йорк с 9 дами. 19 са родени извън САЩ, в страни, обхващащи от Бирма до Барбадос.

Макар и да има редица известни лица в списъка, има и такива, които сами са изградили успешни разпознаваеми бизнес империи.

Ето и с какво най-богатите жени в Америка са достигнали своя успех:

Козметичната индустрия печели много

Ако искате богатство, помислете за своя собствена линия гримове или друга козметика. Индустрията е спомогнала за популяризирането на 10 от 80-те жени в списъка на сп. "Форбс", като ги превърне в милионери или милиардери.

Може би ще се изненадате от факта, че най-богата жена в козметичната индустрия, според класацията, не е Кайли Дженър, а родената в Румъния Анастасия Соаре, която притежава компанията Anastasia Beverly Hills, позната като ABH.



Самата Соаре се мести в Лос Анджелис през 1989 година и през 2000 година стартира линия от продукти за вежди. Форбс оценява марката на 1,2 милиарда долара, което и дава малко предимство пред гамата на Kylie Cosmetics от Кайли Дженър, KKW BEAUTY от Ким Кардашиян и „Fenty Beauty“ на певицата Риана.

Худа Катан също заема част от списъка. Нейната козметична компания Huda Beauty за милиард долара започва като WordPress блог през 2010 г., където тя публикува съвети и уроци за гримиране. През 2013 г. Катан пуска и козметичната си линия. Първият ѝ продукт е набор от фалшиви мигли, които се продават в козметичната верига Sephora.

Днес Huda Beauty има над 140 продукта. Катан се нарежда на първо място в списъка с богатите инфлуенсъри в Instagram за 2017 г. Тя прави по $18 000 за всяка спонсорирана публикация. Huda Beauty носи поне $ 200 милиона годишни приходи. Forbes оценява компанията си на 610 млн. долара.

Най-богатата атлетка на Америка

Звездата от тениса Серина Уилиямс изглежда е единствената атлетка, която попада в списъка с милионите си. Според "Форбс", Уилямс е инвестирала в 34 старт-ъпи през последните пет години чрез Serena Ventures.

През 2018 г. тя стартира самостоятелно финансирана линия за облекло, “S” от Serena.

"Тя има повече от дузина корпоративни партньори, а нейният награден фонд от $89 милиона в кариерата е два пъти по-голям от на всеки друг спортист", пише още списанието.

Модата се продава

Жените предприемачи трябва да благодарят на модното си ноу-хау за богатството си.

Макар че вероятно сте чували за модните дизайнери Вера Уанг и Дона Каран, можете ли да кажете същото за Дорис Фишър и Джин Сук Чан?

87-годишната Дорис Фишър става съосновател на марката за дрехи Gap през 1969 г. със съпруга си, след като двойката се опитва да открие най-хубавите и удобни дънки. Сега компанията се оценява на повече от 2 млрд. долара.

Джин Сук Чанг е жената зад магазина за дрехи Forever 21, която започна като малък магазин в Лос Анджелис, наречен Fashion 21. Днес търговецът на дребно наема хиляди служители със стотици магазини по целия свят.

Вероятно една от най-интересните марки в списъка е създадена от Сара Блейкли, създател на Spanx. Преди да измисли идеята за бельото, Блейли е продавала факс машини от врата до врата.

Тя казва, че е стартирала фирмата само с 5000 долара. В интервю за Би Би Си тя споделя: „Не ми харесваше начинът, по който изглеждаше бельото ми под бели панталони и като толкова много жени не знаех какво да нося. Попаднах на една идея и създадох бельо, което изпълни така необходимата ниша за жените в модата."

Тя се нарежда на 23-то място в списъка на "Форбс", който оценява богатството ѝ на 1 млрд. долара.

Телевизия и музика

Не е изненадващо, че редица жени от телевизията и музиката също са включени в списъка. Това включва водещата Опра Уинфри и Елън Лий Дедженеръс с богатство от 2,6 млрд. долара и съответно 330 млн. долара.

От света на музиката Мадона, Тейлър Суифт, Барбра Стрейзън и Селин Дион правят разрез, както и Бионсе, като Форбс изчислява стойността на певицата на 400 милиона долара.

Сайт за запознанства и свежест за тоалетната

Първата позиция на богаташките в Америка заема Даян Хендрикс - филмов продуцент и съосновател на фирма за покриви и прозорци ABC Supply, която се оценява на 7 млрд. долара. Тя е един от най-големите дистрибутори на едро на строителни материали, като стотици клонове правят милиарди продажби.

29-годишната Уитни Херд е втората най-млада жена в класацията на "Форбс". През 2014 г. тя започва приложението за запознанства Bumble . Приложението ѝ се оценява на 290 млн. долара и според списанието има годишни приходи от 175 млн. долара.

Сузи Батиз също е име, което не може веднага да се разпознае. Тя обаче е основателка на компанията Poo-Pourri, която ѝ носи 240 млн. долара. Става въпрос за гама продукти за тоалетна свежест, които се продават на американските търговци Target и Costco.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови