ЛГБТ флагът и колоритната му история

OFFNews 10 юни 2019 в 12:03 5060 0

Снимка Ройтерс

Цветният флаг, символ на надеждата за хората с различна сексуална принадлежност или ЛГБТ общността, за пръв път се развял в Сан Франциско по време на парад на 25 юни 1978 година.

Съдържал е осем цвята – два повече от днешната версия – и е бил създаден от Гилбърт Бейкър – открит хомосексуалист, художник и активист. Било му възложено да проектира символ на ЛГБТ общността от Харби Милк, първият открит гей, избран на изборна държавна длъжност в щата Калифорния.

Бейкър черпи вдъхновение от американското национално знаме, което тогава чества своята двестагодишнина. Той се вдъхновява и от дъгата, която показва цветовете в почти същата последователност на бъдещия флаг. Той придава значение на всеки цвят: горещото розово за секс, червено за живот, оранжево за изцеление, жълто за слънчева светлина, зелено за природа, тюркоаз за магия, синьо за хармония и виолетово за дух.

Първоначално флагът е бил с големина от около 30 на 60 фута и Бейкър, който тогава е бил на 27 години, го е шил на ръка. „Когато вятърът развя знамето, забравих за всичко”, посочва създателят пред Си Ен Ен през 2015 година. „Видях реакцията на останалите и си помислих, че се е получило по-добре от очакваното”.

След този успешен дебют Бейкър премахва два от цветовете, за да направи по-лесно масовото производство. Отпадат розовото и тюркоазеното, като остават останалите шест цвята.

Гилбърд Бейкър умира през 2017 година на 65 години. В същото интервю пред Си Ен Ен той разкрива основанията му за дизайна на знамето. „Ние се нуждаехме от нещо, което за изрази нашата радост, красота и сила. Дъгата направи това. Ние сме древно, прекрасно племе от хора. Избрахме нещо от природата. Избрахме нещо красиво”, разказва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови