''Навални'', с участието на Христо Грозев, спечели Оскар за документален филм (галерия)

Големият победител е фентъзи комедията "Всичко навсякъде наведнъж"

OFFNews 13 март 2023 в 07:37 7824 8

екипът на

Снимка БТА/АП

Екипът на документалния филм "Навални" с Оскар за документален филм

Създаденият с участието на журналиста Христо Грозев филм "Навални" спечели "Оскар" в категорията за документално кино, съобщиха световните агенции.

„Дължим много на Христо Грозев, Христо, ти рискува толкова много и направи толкова много за този филм. Блaгoдарим и на Алексей Навални и семейството му”, каза режисьорът Даниел Роър.

Съпругата на Навални Юлия благодари на Академията и заяви, че съпругът ѝ е в затвора заради битката му за демокрация в Русия с „омразния режим на Путин”.

Фентъзи кунг-фу комедията "Всичко навсякъде наведнъж" спечели награда "Оскар" за най-добър филм.

Останалите номинирани във водещата категория за наградите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука бяха "На Западния фронт нищо ново", "Аватар: Природата на водата", "Баншите от Инишерин", "Елвис", "Семейство Фейбълман", "Тар" ("Лидия Тар"), "Топ Гън: Маверик", "Идиотският триъгълник" и "Жените говорят".

Филмът "Всичко навсякъде наведнъж" спечели седем награди "Оскар" от 11 номинации и е големият победител на вечерта. Създателите му Даниъл Шайнерт и Даниъл Куан спечелиха наградата за най-добър режисьор.

Филмът получи три актьорски награди - на Мишел Йео за най-добра актриса, Ки Хи Куан - най-добър актьор в поддържаща роля и Джейми Лий Къртис - най-добра актриса в поддържаща роля. Освен това спечели наградите за най-добър оригинален сценарий и монтаж.

Мишел Йео е първата азиатка с наградата за най-добра актриса.

Наградата "Оскар" за най-добър актьор спечели Брендън Фрейзър за ролята си в "Китът".

Германският "На Западния фронт нищо ново", епос от Първата световна война, спечели "Оскар" за най-добър международен филм, съобщиха световните агенции.

Филмът, режисиран от Едуард Бергер, представя ужасите на войната през погледа на един млад мъж. Това е първата немскоезична адаптация на романа на Ерих Мария Ремарк от 1928 г. Холивудската продукция по него печели награда "Оскар" за най-добър филм през 1930 г.

Приемайки наградата си, Бергер благодари на младата звезда на филма, Феликс Камерер, който излезе с него на сцената.

"Това беше първият ти филм и ти ни изнесе на гърба си, сякаш това нищо не беше", каза Бергер.

"На Западния фронт нищо ново" беше номиниран в девет категории за "Оскар", включително за най-добър филм. Единствено "Всичко навсякъде наведнъж" имаше повече номинации - 11. Това е първият германски филм, борещ се награда във водещата категория.

Водещ на церемонията по раздаването на 95-ите награди "Оскар" на американската Академия за кинематографично изкуство и наука в театър "Долби" в Лос Анджелис беше Джими Кимъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

10

Johnny B Goode

13.03 2023 в 17:23

Как бе, всички знаем, че Путлер няма алтернатива.
Това безпросветно диво племе трябва да минат столетия за да може някой като Навални да го управлява. Дотогава - батюшка, цар, Пригожин. Това са му алтернативите.

-7195

9

vovchik

13.03 2023 в 16:47

Ама вярно ли бутате Навални като алтернатива на Путин, само да попитам.

2073

8

Johnny B Goode

13.03 2023 в 14:50

Вовочката, опита се да кажеш нещо, но не ти се получи ли?
Айде бягай обратно в матушката, стига си се крил от мобилизация.

-529

7

6екеr4о

13.03 2023 в 14:24

Откровено мразя дърти комунисти!
Те нямат Лъжата за нищо, за тях тя е искрено забавление, най-категоричният пример е подполковник Путлер.
А и винаги са мноооого информирани и знаещи, като тоя, дращил по-доле, като ги питаш от къде имат тая информацийка, по правило правят една хитра физиономия тип "Тайна - Майна", демек контактуват са тайните служби, отврат!

-529

5

6екеr4о

13.03 2023 в 11:21

Уважаемият г-н Дж. Дж отново искрено ме разсмя с уникалното си чувство за хумор: "мишкоподобния путинопитек Радев" е наистина много сполучливо определение!
За съжаление освен пРезидентина, около него е и цяла плеяда долни негодници, не само тъпоглавия Гълъбарник, но и всичките назначения, направени от фуражките на всички нива на държавната власт!
Много пъти съм се опитвал да си представя зелените чорапи на работна среща, в която обсъждат кадрови назначения за важни административни постове, и не мога. Очевидно ми е бледна/бедна фантазията, такава концетрация на безумна идиотия очевидно е недостижима на човешкия ум, ограничен...
А Христо Грозев, за огромно съжаление, е принуден да е анонимен някъде в далечна чужбита, пазен от чужди служби, щото българските са...
Но това може би е за хубаво!?

2099

4

Mateevk

13.03 2023 в 10:37

Обаче вместо Грозевци, отнякъде изпъляха костадиновци с развети руски знамена и продължават да издевателстват над нас, а ние ги търпим в името на демокрацията, за която на тях най-малко им пука.

810

3

От повече Христо Грозевци има нужда България за да изтрием срама от петното Румен.

345

1

Джендо Джедев

13.03 2023 в 08:05

Браво! Дано светът ни запомни с това, а не с мишкоподобния путинопитек Радев.