Необичайни великденски традиции от цял свят

Йоанна Димитрова 15 април 2017 в 09:01 6259 0

Снимка Pinterest

Американските деца очакват яйца и бонбони от великденския заек. Традицията, възприемана от все повече страни, вероятно изглежда странна, погледната отстрани. Тя е донесена в Щатите от имигранти от Германия през 1700 година, а смисълът ù е в убеждението, че зайците и яйцата символизират плодородието и прераждането.

Очевидно, това няма връзка с разпъването на кръст и възкресението на Христос - същинският смисъл на празнуването на Великден, и все пак САЩ не са единствената страна по света със свои необичайни за празника традиции.

Представяме ви 12, само две от които - в Рим и Йерусалим - реално напомнят библейския разказ за разпъването и възкресението на Христос. 

Финландия

Децата в тази скандинавска страна се разхождат по улиците с потъмнени със сажди лица и шалове около главите си. Носят метли и купчини върбови клонки. В някои части на Западна Финландия хората горят огньове във великденската неделя - скандинавска традиция, произтичаща от убеждението, че пламъците отблъскват вещиците, които летят на метли между Велики петък и Велика неделя.

Полша

Полска великденска традиция е хората да се заливат един друг с вода. В понеделник момчетата се опитват да намокрят останалите, плискайки ги с кофи с вода. Легендата казва, че момичетата, които се намокрят, ще се омъжат през годината. Освежаващата традиция произхожда от кръщенето на полския княз Мешко I на Велики понеделник през 966 г.

Houx, Франция

Не забравяйте да си вземете вилица, ако сте в този южен френски град на Велики понеделник. Тогава всяка година на централния площад се сервира гигантски омлет. За омлета се използват повече от 4500 яйца и храни до 1000 души. Историята разказва, че когато Наполеон и армията му пътували през Южна Франция, спрели в града и похапнали омлет. На Наполеон толкова му харесало, че наредил на жителите на града да съберат всички яйца и да направят гигантски омлет за неговата армия на следващия ден.

Корфу, Гърция

В съботната сутрин се провежда традиционното "Хвърляне на гърне" на гръцкия остров Корфу. Хората хвърлят саксии, тигани и други керамични изделия от прозорците и ги разбиват на улицата. Някои казват, че обичаят произлиза от венецианците, които изхвърлят старите вещи на Нова година. Други смятат, че хвърлянето на саксии приветства пролетта, символизираща новите култури, които ще бъдат събрани в новите саксии.

Норвегия

На Великден норвежците четат криминални романи. Издателите действително излизат със специални "Великденски трилъри", известни като Paaskekrimmen. Традицията е започнала през 1923 г., когато един издател на книги промотирал своя нов криминален роман на първите страници на вестниците. Рекламите напомняли на новините толкова много, че хората не разбрали, че става въпрос за нов роман.

Рим, Италия

На Велики петък папата почита Пътя на кръста ("Via Crucis") в Колизеума, където има огромен кръст с горящи факли, който осветява небето. 14-те спирки на Кръста са описани на няколко езика. Месата е вечерта на Велика събота, а в неделя хиляди се събират на площад "Свети Петър", за да приемат благословия от папата, който традиционно отправя прокламацията си "Към града и към света" ("Urbi et Orbi").

Чехия и Словакия

Ако ще пътувате до някоя от тези две източноевропейски страни по Великден, по-добре пазете гърба си. Има традиция в понеделника след Великден мъжете "сурвакат" жените с върбови клонки, украсени с панделки. Върбата е първото дърво, което цъфти през пролетта, а легендата разказва, че така клоните "прехвърлят" жизнеността и плодородието си на жените. Това "удряне" в никакъв случай не е предназначено да причини болка.

Вергес, Испания

На Велики четвъртък в средновековния град Вергес, Испания, се изпълнява традиционният "Танц на смъртта”. За да възпроизведат сцени от Страстната седмица, всеки облича костюм на скелет и танцува по улиците. Най-зловещият танц започва в полунощ и продължава до около 3 часа сутринта.

Вашингтон, САЩ

От 130 години насам Белият дом е домакин на състезанието по търкаляне на великденски яйца. С помощта на дълга лъжица, яйцата се търкалят по тревата и който стигне пръв до финала, печели.

Унгария

"Пръскане" е популярна унгарска традиция, известна също като "Заглъхващ понеделник". Момчетата пръскат с парфюм или тоалетна вода момичетата и искат целувка. Преди традицията е включвала и заливане с вода, а целта на странния ритуал е здраве, плодородие и щастие.

Йерусалим, Израел

Може би най-свързаната със същината на Великден - разпъването и възкресението на Христос - е традицията в Йерусалим. Там християните отбелязват празника, като на Велики петък извървяват пътя до Голгота по стъпките, които е извървял Христос. В неделя те се включват в църковната служба в църквата, в Гетсиманската градина, където е празният гроб на Спасителя.

Прици, Италия

В Прици, Сицилия, местни хора се обличат като дяволи - носят страшни маски и са облечени в червени роби. Те притесняват колкото се може повече човешки души (което в повечето случаи означава да принуждават хората да им платят алкохола), преди следобеда, когато Дева Мария и възкръсналият Христос изгонват дяволите надалеч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови