32 години изминаха от рекорда на Стефка Костадинова в скока на височина

OFFNews 30 август 2019 в 16:08 14728 1

Днес се навършват 32 години от световния рекорд в скока на височина, постигнат от Стефка Костадинова на първенството на планетата в Рим. Тогава българската преодолява летва от 209 сантиметра, което е световен рекорд, който все още е недостижим за конкуренцията в дисциплината вече толкова дълго време.

"Винаги съм имала този рекорд за български и съм щастлива, че той все още е наш, на България. За да стигна до него ми помогнаха най-вече моите български съпернички, които с конкуренцията извисиха летвата толкова високо.

Също така и треньорът, целият екип, хората край мен, всички, които тогава бяха отговорни за просперитета на българския спорт. 32 години не са малко, през 1987 г. изобщо не съм и предполагала, че това постижение ще се запази като световен рекорд толкова дълго.

Със сигурност 209 см няма да са винаги върхът във възможностите на дамите да скачат на високо. Един ден и този резултат ще бъде подобрен, но искрено се надявам това да бъде направено отново от българка.

Стискам палци на Мирела Демирева, която бележи значим прогрес напоследък,“ заяви Стефка Костадинова, която в момента е председател на Българския олимпийски комитет.

На 30 август 1987 г. по време на шампионата на планетата в Рим, българката прелетя над 209 см. Тази кота маркира поредния връх в кариерата на феноменалната Стефка Костадинова, чийто световен рекорд е недостижим за останалите вече 32 години. Атлетката, призната за абсолютен хегемон в дисциплината за всички времена. И за една от най-великите в световната спортна история.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови