Елитни атлети пристигат за Маратон Варна 2018, новото лицензирано трасе минава край самия бряг

OFFNews 11 май 2018 в 09:09 3203 0

Близо 50 са елитните атлети с резултати от световна класа, които ще участват в Маратон Варна 2018. Стартът е тази неделя, 13 май, точно в 9.30 ч. пред сградата на Операта на площад „Независимост“. Според предварителните заявки можем и тази година да очакваме отлични резултати и нови рекорди по трасето на Маратона в морската столица. От сега е ясно, че шампионката от миналата година, както и първите трима от състоялия се преди месец Маратон Стара Загора ще застанат на старт и във Варна. Атлети от 22 държави са се записали за участие тази неделя в морската столица, сред които Израел, Германия, Гърция, Румъния, Италия, Англия, Финландия, Мароко, Кения и др.

Дебютният победител отново е на линия
Сред тези, които ще спорят за лавровия венец е добре познатият Ахмет Насеф. Той е от марокански произход, но се състезава за Италия. Миналата години Насеф стана шампион на Италия, личното му постижение е 2.12:22 ч. от Мюнстер 2012 г., а преди две години записа името си като първият победител в историята на варненския маратон с 2.19:51 ч. Почти не пропуска състезание от веригата в България, тази година започна с победа на Маратона в Стара Загора, което означава, че е отново е сред главните „заподозряни“ за спечелването на супер джакпота от 20 000 лв. за цялостно най-добро представяне във всички български стартове.

Мароканската армада включва още поне 5 класни бегачи, които ще се впуснат в битката за златото на 42.195 км. Самир Аид Бучмане пристига с личен резултат 2.16 ч. от Барселона, във визитката си има 1.04 ч. на полумаратон от Грановерс (Хол). Мохамед Хаджу е бягал маратон за 2.14 ч. на старта в Реджо Емилия (Ит), има и 1.02 ч. на 21 км от Дорден (Хол). Тарик Бамааруф е с личен рекорд 2.17:07 от Фирензе 2016 г. И двамата участваха преди месец в Стара Загора, като Бамарууф грабна бронза, а Хаджу остана извън челната тройка. Мароканските заявки при мъжете се допълват с Джауад Умелал и Суфиане Харбучи.

Кения ще бъде представена от Абел Кибет Рот, който спечели сребро на Маратона в Стара Загора през април. Тогава Рот не издържа на финалния спринт на Насеф и финишира на 47 секунди след шампиона.


Миналогодишната шампионка ще защитава титлата си
При жените във Варна също ще видим шампионката и вицешампионката от Стара Загора. Победителката в града под липите Рут Матебо от Кения и втората Вира Овчарук от Украйна продължават битката за големия джакпот и край морето. Рут е с личен рекорд 2.37:21 ч. от Хонконг 2014 г. и вече има един краен триумф в българската верига, след като миналата година грабна 20-хилядния бонус за най-добре представила се в трите маратона – Стара Загора, Варна и София. Тя защитава титлата си от Варна миналата пролет, когато подобри рекорда на трасето с 2.44:57 ч. Сега обаче Рут ще срещне сериозна съпротива в лицето на своята сънародничка Хелен Кимутай, която идва с личен рекорд 2.35:35 ч. от Братислава. На старт ще застане и Патриция Влодаржщик от Полша, бягала в Катовице маратон за 2.45 ч. До няколко дни ще станат ясни и имената на българските атлети, които ще застанат на старт.

Много силно се очертава и кенийското присъствие в полумаратона: Даниел Чеболей, Марк Ротич и Симон Кириу при мъжете и Юнес Онанча при жените. На 21 км при жените ще видим шампионката в тази дистанция от Софийския маратон миналата година Оливера Йевтич, сръбкинята е световна вицешампионка от 2006 г. в Гьотеборг.

Новото лицензирано трасе вече важи за ранглистите
От тази година Варненският маратон е с лицензирано трасе и с официална дистанция 21 км. Сертификатът бе получен преди два дни от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) след инспекцията преди два месеца и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите. За получаване на лиценза маршрутът бе леко променен, което го направи още по-привлекателен за участниците. Старт/финалът отново е на площад „Независимост“ пред Операта, но след преминаването по централната пешеходна зона, трасето навлиза в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Така бегачите отново ще бягат сред зеленината на парка, но този път пред очите им ще бъде и морският хоризонт.

Промените са в две от дистанциите, като сега участниците имат следния избор:
- 2 км градски крос (без възрастови ограничения) – със стартови номера с черни цифри
- 10.5 км една обиколка (без възрастови ограничения) – номера със зелени цифри
- 21 км полумаратон две обиколки (без възрастови ограничения) – номера със сини цифри
- 42.195 км маратон четири обиколки (право на участие имат само навършилите 18 години към деня на състезанието) – номера с червени цифри.

Контролното време за класическия маратон си остава 5 часа, подкрепителни и освежителни пунктове ще бъдат изградени на всеки 5 км и на старт/финала според изисквания на Международната федерация (ИААФ). Условията за участие могат да се видят в интернет страницата на маратона: http://marathonvarna42km.com/.


Впечатляващ награден фонд плюс много бонуси и награди
Атрактивният общ награден фонд отново е 49 000 лв., разпределен в 44 индивидуални награди, съобщават организаторите от Община Варна. За победителите в класическия маратон са предвидени по 8000 лв. при мъжете и при жените, което пак привлича елитни маратонци от водещи световни школи и е предпоставка за нови рекорди и върхови постижения. Парични премии има и за призьорите в останалите дистанции без градския крос, където обаче са подготвени много награди: спортни сакове, анцузи, шапки и др.


Засилен интерес към масовия градски крос по време на Маратон Варна
Засилен интерес към масовия градски крос на 2 км отбелязват организаторите на Маратон Варна. В традиционното бягане на късата дистанция са поканени всички учащи в града, а училището с най–масово участие ще получи оборудване за бадминтон (мобилни колове и мрежа), предоставено от партньорите от Русе–Спорт. Участие в Градският крос са заявили и състезатели с нарушено зрение от СК „Успех“, СК „Вихър“ и СОУ „Проф. Иван Шишман“, както и състезатели с инвалидни колички от СК „Икар“.Спортен комплекс AquaLife (Кранево), който ще награди българката и българина с най-предно класиране в дистанцията 42.195 км с ваучери за уикенд в комплекса. Според предварителните заявки в масовия крос ще участват над 600 деца.

Спортен празник в центъра на града
По традиция около старт-финалната зона ще бъде организиран спортен празник по повод Световния ден на предизвикателството – България спортува 2018, където всеки ще може да се включи в различни активности и ще участва в томбола с много награди (колела, раници, топки, спортна екипировка и др.). Световният ден на предизвикателството е проява от програмата на Международната асоциация спорт за всички ТАФИСА и се провежда ежегодно от 1983 г. през месец май в над 120 страни на всички континенти. В България събитието е част от Националната програма за физическа активност и развитие на българското население „БУЛФАР” на Българска асоциация спорт за всички и е посветено на 17 май - Ден на българския спорт.
Партньор при организацията на спортният празник са варненските спортни клубове: Обединен Спортен клуб "Млади стрелци", Спортен клуб по тенис на маса "ВАРНА-2015", СК „Ракетлон“, детската школа по футбол към ФК „Черно море“, СК „Хуни“, каратеките от СК „Ичи Геки“, както и младежи от клуб „Управление в спорта“ към ВТГ „Г. С. Раковски.

Нови възпоменателни медали за участниците
Много стилни са новите възпоменателни медали, които ще бъдат връчени на финиширалите във всички дистанции без масовия градски крос на 2 км. Отличията са произведени в Сърбия и ще бъдат уникален спомен за участието в Маратон Варна.

Маратон Варна отново е част от получилата вече огромна популярност атлетическа верига под мотото „Бягането като начин на живот“. Поредицата от маратони стартира на 1 април в Стара Загора и ще завърши есента с Wizz Air София Маратон на 14 октомври. Тази година нов регламент улеснява печеленето на 20-хилядния джакпот, подробности и таблицата с разпределението на точките можете да видите в сайта на варненския маратон, където са публикувани подробности за събитието и промените по трасето: http://marathonvarna42km.com/

--------------------------
Ето кои триумфираха с лавровите венци в досегашните две издания на Маратон Варна:
2016 г.
МЪЖЕ Ахмет Насеф(Ит) 2.19:51 ч.
ЖЕНИ Еверлин Косгей(Кен) 3.06:18 ч.

2017 г.
МЪЖЕ: Абделади Тиар(Мар) 2.20:32 ч.
ЖЕНИ: Рут Матебо(Кен) 2.44:57 ч.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови