Ивет Лалова е номер 1 на Балканите

OFFNews 28 ноември 2019 в 09:21 4772 1

Най-добрата българска атлетка Ивет Лалова-Колио получи поредно признание за силните си изяви през 2019 година. Тя беше избрана за "Атлет на Балканите" на деветата Гала на Асоциацията на балканските атлетически федерации (АБАФ) във Вършаничка Баня (Сърбия).

Лалова, която стана седма на 200 метра от шампионата на планетата и двукратна балканска шампионка в Правец получи отличието си от Свободан Бранкович, вицепрезидент на АБАФ и генерален секретар на Сръбската атлетическа федерация. За Ивет това е втори приз за номер 1 на Балканите след 2011 година.

При мъжете първи е Амел Тука (Босна и Херцеговина), сребърен медалист на 800 м от световното в Доха. За него това е втори приз за номер 1 на Балканите след 2015 година. Той беше награден от Добромир Карамаринов, президент на АБАФ и БФЛА, първи вицепрезидент на ЕА и член на Съвета на ИААФ.

Отличията за "Изгряващи звезди" на Балканите получиха българския талант Валентин Андреев (чук) и украинката Ярослава Махучих (скок височина). През 2019 година Андреев спечели злато от Европейския младежки олимпийски фест в Баку. 17-годишният българин спечели две балкански титли на чук при юношите под 18 години (5 кг уред) и под 20 години (6 кг уред).

Андреев оглави и световната ранглиста при юношите под 18 години, и коригира пет пъти националния рекорд при юношите под 20 години. Българинът получи наградата си от Фатих Чинтимар, вицепрезидент на АБАФ и президент на турската атлетическа федерация.

18-годишната Махучих спечели среброто в скока на височина на световното първенство в Доха, като направи 2 поправки на световния рекорд за девойки - 202, 204 сантиметра. Тя е и европейска шампионка за девойки в Бурос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови